Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švédskych novinárov odsúdili v Etiópii na 11 rokov väzenia

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

ADDIS ABEBA - Etiópsky súd odsúdil v utorok dvoch švédskych novinárov na 11 rokov väzenia za podporu teroristickej skupiny a za nelegálny vstup do krajiny.

Oznámil to sudca Šemsu Sirgaga. Fotografa Johana Perssona a reportéra Martina Schibbyho zadržali etiópski vojaci 1. júla spolu s povstalcami z Národného oslobodzovacieho frontu Ogadenu, o ktorých údajne robili reportáž. Etiópske úrady ich obvinili z teroristickej činnosti, napomáhania teroristickej skupine a nelegálneho vstupu do krajiny zo susedného Somálska. Súd ich neskôr zbavil obvinení z teroristických aktivít. Prokuratúra žiadala 18 a pol roka väzenia.

Novinári pred súdom priznali kontakt s povstaleckou skupinou, no odmietli všetky obvinenia z terorizmu. Ospravedlnili sa tiež za nelegálny vstup do krajiny. Novinári podľa vlastných slov robili reportáž o záujmoch švédskej ropnej spoločnosti v Ogadene. Prípad vyvolal ostrú kritiku zo strany ľudskoprávnych organizácií. Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt vyzval na prepustenie novinárov.

Národný oslobodzovací front Ogadenu, ktorý vznikol v roku 1984, bojuje za nezávislosť juhovýchodného regiónu Ogaden obývaného etnickými Somálčanmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu