Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zomrel severokórejský vodca Kim Čong-il († 69)

Kim Čong-il Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-il

SOUL - Tajomstvami zahalený severokórejský vodca Kim Čong-il cez víkend zomrel. Oznámila to dnes z Pchjongjangu štátna televízia KĽDR v mimoriadnom vysielaní. Kim Čong-il mal podľa oficiálneho životopisu 69 rokov, niektoré zdroje uvádzajú 70 rokov.

Hlásateľka, oblečená v čiernom, trasúcim sa hlasom informovala, že vodca zomrel v sobotu počas cesty vlakom na fyzickú a duševnú vyčerpanosť. Ďalej oznámila, že nástupcom vodcu sa stane jeho syn Kim Čong-un a vyzvala ľudí, aby ho nasledovali. "Všetci členovia strany, vojaci a verejnosť by mali verne nasledovať vodcovstvo súdruha Kim Čong-una a chrániť a ďalej posilňovať jednotný front strany, armády a ľudu," povedala hlásateľka.

Štátna tlačová agentúra KCNA neskôr uviedla, že diktátora postihol viacnásobný infarkt myokardu v kombinácii so srdcovým infarktom. Podľa KCNA vodca "odišiel z dôvodu veľkého psychického a fyzického vypätia" v sobotu 17. decembra o 08.30 h (0.30 h SEČ). Podľa severokórejských médií bol od 17. do 29. decembra vyhlásený štátny smútok. Pohreb Kim Čong-ila sa uskutoční 28. decembra.

Na fotografiách i televíznych záznamoch z nedávnej návštevy do Číny a Ruska, ako aj z početných ciest po celej krajine starostlivo zdokumentovaných štátnymi médiami vyzeral byť Kim Čong-il v pomerne dobrom zdravotnom stave. Svoju krajinu Kim Čong-il úplne izoloval a priviedol na pokraj ekonomického krachu a závislosti od zahraničnej pomoci. Velil tiež jednej z najväčších armád na svete. KĽDR vyvoláva vo svete obavy neochotou zastaviť svoj nikým nekontrolovaný jadrový program.

V súvislosti s úmrtím severokórejského diktátora boli juhokórejské ozbrojené sily uvedené do stavu najvyššej pohotovosti, oznámila agentúra Jonhap. Obe Kórey sú od kórejskej vojny (1950-1953) podľa medzinárodného práva stále vo vojnovom stave. Mierovú zmluvu doteraz nepodpísali.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu