Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Česi zajtra rozhodnú o štátnom smútku za Václava Havla

Václav Havel
Václav Havel (Zdroj: SITA)

PRAHA - V pondelok sa mimoriadne zíde česká vláda, aby v súvislosti s dnešným úmrtím exprezidenta Václava Havla rozhodla o vyhlásení štátneho smútku. Uviedol to hovorca kabinetu Jan Osuch.

Havel († 75) zomrel v spánku dnes ráno vo svojej chalupe na Hrádečku na Trutnovsku. V jeho poslednej chvíli s ním bola jeho manželka Dagmar a jedna zo sestier boromejok, ktoré sa o neho aj v posledných mesiacoch starali.

Štátny smútok vláda v minulosti vyhlásila napríklad 14. septembra 2001. Česi vtedy vyjadrili solidaritu s ľuďmi postihnutými teroristickým útokom na USA z 11. septembra.

Premiér Petr Nečas dnes v televíznych Otázkach Václava Moravca, v bezprostrednej reakcii na čerstvú správu o Havlovom úmrtí, nechcel špekulovať nad tým, či vláda bude organizovať napríklad exprezidentov štátny pohreb a podobne.

Deň smútku, pre ktorý podľa zvyklostí neplatia tak prísne kritériá ako pre štátny smútok, bol v Česku vyhlásený naposledy v apríli 2010. Krajina týmto krokom uctila pamiatku poľského prezidenta Lecha Kaczyńského, ktorý zomrel pri nevydareném pristátí vládneho špeciálu na letisku v západoruskom Smolensku.

Predtým si Česi uctili dňom smútku pamiatku pápeža Jána Pavla II., ktorý zomrel 2. apríla 2005. Deň smútku pritom vláda v roku 2005 vyhlásila dvakrát. Prvýkrát bol oficiálne vyhlásený na 5. január, kedy si Česi uctili obete ničivého zemetrasenia v juhovýchodnej Ázii.

Štátny smútok alebo deň smútku býva väčšinou vyhlasovaný na jeden deň. V minulosti však zažili obyvatelia niekdajšieho Československa aj niekoľkodňový štátny smútok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu