Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vulgárny Medvedev: S nervami v koncoch odkázal "Ste skur*ené hovädá"!

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi vraj ušli nervy kvôli tomu, že sa na internete pre vládnucu stranu Jednotné Rusko vžila prezývka "strana podvodníkov a zlodejov". Na urážku odpovedal na Twitteri inou urážkou; po chvíľke síce svoj zápis zmazal, ale vulgárna formulácia už stačila vyvolať reakcie. Kremeľ neskôr "nekorektné vyjadrenie" vysvetlil ako zlyhanie technickej obsluhy a sľúbil potrestať vinníkov.

Medvedev vraj pritom nie je prvý, kto sa v danej súvislosti k tejto nadávke uchýlil. Podľa on-line denníka gazeta.ru len prevzal vyjadrenie kremeľského ideológa Konštantína Rykova: "Dneska je jasné, že ak niekto v blogu použije obrat 'strana podvodníkov a zlodejov', tak je to skur*ené hovädo."

Výskyt rovnakého "nekorektného vyjadrenia" na Medvedevovom mikroblogu Kremeľ neskôr vysvetlil tým, že "v čase plánovanej zmeny hesla sa pracovník, zodpovedajúci za technickú obsluhu, dopustil neprípustného zasahovania".

Hoci zápis bol z prezidentovho blogu po niekoľkých minútach odstránený, množstvo blogerov si ho uchovalo a vzápätí z neho urobili jeden z hitov sociálnej siete. "Nenechávajte svoje deti čítať Medvedevov Twitter!" radia kritici. Naopak Medvedevovi obhajcovia prešľap vysvetľujú ako ľudsky pochopiteľnú reakciu.

Prezident sa ešte v utorok verejne posťažoval, že mu funkcia nedovoľuje odpovedať na "svinstvá", ktoré dostáva, nadávkou, hoci má sto chutí. "Zjavne sa teraz hlava štátu neudržala, ale potom sa spamätala," poznamenal server NEWSru.com.

K okrídlenej fráze o "strane podvodníkov a zlodejov", ktorú pôvodne pustil do obehu populárny ruský bloger Alexej Navalnyj, sa vyjadril aj premiér Vladimir Putin. Ten ale upokojoval straníkov, že ide o stereotyp, ktorý sa netýka konkrétnej strany, ale vypovedá o tom, že vládna strana býva obviňovaná z korupcie, ako tomu bývalo za sovietskych čias.

Súslovie sa natoľko vžilo, že aj jeden z poslancov Jednotného Ruska pred voľbami vyzval "hlasovať za stranu "podvodníkov a zlodejov".

Drsné slová sa až doteraz zdali Putinovou doménou, zatiaľ čo Medvedev hral vo vládnucom tandeme skôr úlohu kultivovaného intelektuála a umierneného liberála; nádeje na reformy sa však počas jeho pôsobenia v prezidentskom úrade príliš nepotvrdili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu