Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčší podvodník všetkých čias: Ako "Rockefeller" vyciciaval boháčky

Christian Gerhartsreiter na súde
Christian Gerhartsreiter na súde (Zdroj: welt.de)

LOS ANGELES - Vynaliezavosť niektorých hochštaplerov nemá konca. To isté však platí aj pre hlúposť bezpečnostných a vyšetrovacích orgánov. Tie americké totiž dlhé roky neboli schopné odhaliť identitu jedného z najväčších podvodníkov všetkých čias.

Christian Karl Gerhartsreiter sa narodil v Nemecku, no ešte počas študentských čias odišiel za veľkú mláku. Hoci nebol žiadny krásavec, svojím elegantným vystupovaním a vybranými spôsobmi si tamojšie ženy dokázal získať pomerne rýchlo.

Keďže sa po skončení študijného pobytu nechcel vrátiť späť do rodnej krajiny, rozhodol sa v Amerike oženiť. Za svoju nastávajúcu si vybral Army Jersild Duhnkeovú pochádzajúcu z bohatej rodiny. Presvedčil ich, že svadbou chce len získať zelenú kartu a akonáhle sa mu to podarí, rozvedú sa. Duhnkeovci s tým na počudovanie súhlasili.

Napriek jeho sľubu manželia spolu zostali 11 rokov. Christian za to vďačí svojej bezcharakternosti a vynaliezavosti. Všetko obrátil proti rodine svojej vyvolenej a začal ich vydierať. Povedal im, že ak ho budú nútiť k rozvodu, za fingovanú svadbu ich udá. V Spojených štátoch totiž platí, že ten, kto podá žiadosť o rozvod bez toho, aby na to mal vážne dôvody, musí zaplatiť partnerovi odškodné. Gerhartsreiter tak mohol od manželky získať až 8 miliónov dolárov (5,9 milióna eur), na čo jej rodina samozrejme nepristúpila. Muž preto začal udržiavať intímny styk s ďalšími bohatými ženami - slobodnými, vydatými aj vdovami. Tie potom okradol, keďže však zakaždým používal iné falošné meno, americkým úradom sa ho nepodarilo vypátrať.

Karl s peniazmi vedel narábať naozaj dobre; investoval ich na burze, čím svoje imanie niekoľkokrát znásobil. V tom čase mal podľa nemeckého časopisu Spiegel na konte 2,5 milióna dolárov (1,85 milióna eur). FBI a ostatné príslušné orgány pri zisťovaní pôvodu tak vysokej čiastky nemeckého prisťahovalca úplne zlyhali.

Gerhartsreiter sa však neštítil ani násilných trestných činov. V roku 1985 sa zoznámil so zámožným manželským párom, ktorý mal záujem o kúpu starožitností z Európy. Keďže vedel, že v ich dome sa nachádzajú cennosti za 250 miliónov, oboch manželov zavraždil, rozporcoval a zakopal v ich záhrade. Potom sa do luxusného príbytku nasťahoval a začal rozpredávať Sohusových majetok. Na otázky miestnych obyvateľov, kde sú ich susedia, iba odpovedal, že "niekde odišli".

Ostatky obetí objavili až v roku 1994. Polícia vraha dolapila, po sérii neuveriteľných prešľapov ho však pustila na slobodu. Christian sa vydával za Clarka Rockefellera a i napriek tomu, že skutoční Rockefellerovci sa od neho dištancovali, úrady podozrivému vydali na spomínané meno občiansky preukaz aj pas. Podľa niektorých informácií nadobudol Gerhartsreiter majetok v celkovej hodnote pol miliardy dolárov (370 miliónov eur).

Najväčšieho podvodníka v dejinách ľudstva zatkli ešte minulý rok a od toho času sa nachádza vo väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu