Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obama: Útoky z 11. septembra nezmenili podstatu Ameriky

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Desať rokov od útokov na USA z 11. septembra ukázalo, že podstata Ameriky sa nezmenila - naďalej existuje voľný trh, právo na slobodu prejavu a náboženská sloboda.

"Nepodľahli sme strachu, podozrievaniu a nedôvere," vyhlásil prezident USA Barack Obama v nedeľu večer v Kennedyho centre vo Washingtone počas Koncertu pre nádej, ktorý ukončil jeho celodenný náročný program. Obama navštívil všetky tri lokality, kde havarovali unesené lietadlá.

Útoky boli vtedy vážnou ranou. "Priatelia a susedia, bratia a sestry, matky a otcovia, synovia a dcéry - zobrali nám ich so srdcervúcou náhlosťou a krutosťou. Dvanásteho septembra sme sa zobudili vo svete, kde zlo bolo bližšie a neistota zakalila našu budúcnosť," povedal Obama. Ale ľudia sú teraz vďaka tejto skúsenosti silnejší než kedykoľvek predtým.

"Týchto uplynulých desať rokov ukázalo, že Amerika nepodľahla strachu. Týchto uplynulých desať rokov ukázalo odhodlanie Ameriky brániť svojich občanov," uviedol ďalej Obama. Dva milióny Američanov odišli za to po teroristických útokoch do dvoch vojen v cudzích krajinách - Iraku a Afganistane. Dokázali, že nikto nemôže uškodiť USA bez toho, aby nebol potrestaný.

"Ale vojna sama o sebe nie je skvelá," pokračoval Obama. Sila Spojených štátov sa bude merať podľa toho, či dodržia svoj sľub a tieto krajiny prenechajú slobodným ľuďom a tiež "podľa našej túžby prejsť z desaťročia vojny do mierovej budúcnosti". Obama zároveň zdôraznil, že stále platí to, čo stanovil už jeho predchodca George W. Bush - USA nikdy nebudú viesť vojnu proti islamu alebo inému náboženstvu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu