Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Grécky štatistik odmietol falšovať údaje o zadĺžení, hrozí mu doživotie!

Andreas Georgiu
Andreas Georgiu (Zdroj: epp.eurostat.ec.europa.eu)

ATÉNY - Grécko sa mohlo vyhnúť tvrdým úsporným opatreniam a ich masovým dopadom, keby "zradca", dodaný cudzinou, nenafúkol údaje o štátnom dlhu. Tvrdia to kritici šéfa gréckeho štatistického úradu Elstat Andreasa Georgia, ktorému môže hroziť až doživotie.

Výška schodku štátneho rozpočtu bola podľa nich nadsadená tak, "aby bol vyšší ako v Írsku a aby Grécko bolo donútené prijať bolestné úsporné opatrenia". Uviedla to profesorka a štatistička Zoe Georgantová, ktorú tento rok odvolal z vedenia Elstatu minister financií.

Georgiu, ktorý má za sebou dvadsaťročné pôsobenie v MMF, obvinenia odmietol. "Vyšetrujú ma, pretože som odmietol falšovať čísla," povedal a dodal: "Radi by sme boli dobrou, nudnou informáciou. V Grécku je však štatistika bojovým športom."

Ďalšiu žalobu proti Georgiovi pripravilo aténske združenie právnikov, ktoré ho viní, že zmenou údajov o deficite "poškodil národnú suverenitu Grécka a narušil ústavu". "Šéf Elstatu mal postaviť záujmy Grécka nad záležitosť s číslami, ktoré budú vždy otvorené debate," povedal právnik pripravujúci žalobu, čím otvorene vyzval k falšovaniu údajov.

Na základe obvinenia by Georgiu mohol podľa denníka Financial Times skončiť vo väzení i s doživotným trestom. To je postih za "zradu národných záujmov", z ktorej ho viní Georgantová. Otvorený útok na šéfa gréckej štatistiky ale znamená, že si Atény zahrávajú s ohňom. Stále je totiž v hre uvoľnenie ôsmich miliárd eur, ktoré Grécko potrebuje, aby mohlo hradiť mzdy a platy zamestnancov. Pritom len od vlaňajška, kedy vznikol Elstat a do jeho čela nastúpil Georgiu, berie Únia grécke štatistiky vážne. Predtým sa vedelo, že o ich podobe rozhoduje grécke ministerstvo financií, ktoré manipuluje s číslami podľa potreby.

Vyšetrovateľov najviac zaujíma, prečo sa údaj o schodku gréckeho rozpočtu za rok 2009 razom vyšvihol z 13,4 na 15,8 percenta hrubého domáceho produktu. Podľa Georgantovej to bol zámer.

Elstat štatistiku skutočne menil, nie však preto, že by ju chcel falšovať. V roku 2009 začala v Únii platiť nová metodika, schválená únijným štatistickým úradom Eurostat, podľa ktorej sa rozpočtový schodok vypočítaval trochu inak. To sa prejavilo na konečnej podobe údajov. Gréckym politikom sa to ale nepáčilo. V posledných 18 mesiacoch viedlo ministerstvo financií neustále spory s medzinárodnými veriteľmi o presnej výške dlhov a deficitu krajiny.

Georgiovou úlohou bolo vyčistiť "chliev" gréckej štatistiky, ktorá sa do tej doby riadila politickou objednávkou, takže Eurostat pravidelne varoval pred gréckymi číslami. Momentálne čaká na výsluch, ktorý sa uskutoční 12. decembra. Iróniou osudu je fakt, že v ten deň do Atén dorazia experti Únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), aby rokovali o uvoľnení potrebných peňazí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu