Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Grécko zrejme dostane ďalšiu finančnú pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Grécko, ktoré stojí na pokraji bankrotu, s najväčšou pravdepodobnosťou dostane ďalšiu časť finančnej pomoci vo výške 8 miliárd eur. Ministri financií eurozóny, ktorí sa dnes stretli v Bruseli, sú vraj rozhodnutí ešte dnes večer uvoľniť ďalšiu tranžu zo záchranného úveru.

Atény "splnili všetky podmienky", uviedol luxemburský minister financií Luc Frieden. Aj rakúska ministerka financií Maria Fekterová na otázku, či Grécko dostane ďalšie peniaze, odpovedala: "Áno".

Peniaze, ktoré majú Atény dostať, pochádzajú z prvého záchranného programu pre Grécko schváleného vlani na jar v celkovej výške 110 miliárd eur. Bez uvoľnenia ďalšej tranže by Grécko začiatkom decembra zbankrotovalo.

Krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) začiatkom novembra pozastavili vyplatenie už schválenej tranže, keďže Grécko chcelo vypísať referendum o úspornom a reformnom balíku. To nakoniec nebolo vypísané. Na nátlak Európskej únie (EÚ) sa medzičasom lídri všetkých veľkých gréckych politických strán zaviazali, že budú pokračovať v realizácii úsporných opatrení. Informovala o tom agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu