Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Satelity odhalili: Irán zametá stopy po testovaní bomby!

Nukleárne zariadenie Parčín
Nukleárne zariadenie Parčín (Zdroj: jpost.com)

Jadroví vyjednávači troch krajín potvrdili, že špionážne satelity zachytili podozrivý ruch v blízkosti nukleárneho zariadenia, kde Irán tajne vyrába jadrové zbrane. Teherán podľa nich z miesta odváža citlivé zariadenia i nebezpečné materiály a snaží sa skryť dôkazy o výskume a testovaní nukleárnej munície.

Len pred štrnástimi dňami Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) obvinila Irán, že v jadrovom zariadení Parčín na juhozápade krajiny vyvíja jadrové zbrane a krajinu podozrieva, že v tunajšej obrej železnej komore testuje nukleárne explózie.

Krátko pred zverejnením správy ale podľa troch anonymných zdrojov agentúry AP satelity odhalili pri komplexe podozrivé aktivity. Podľa jedného z informátorov ide o jasný dôkaz, že sa Teherán snaží zamiesť stopy o svojom jadrovom programe.

Na snímkach zo 4. a 5. novembra sa v okolí zariadenia mihajú autá a je tam nezvyčajne rušno. "Do areálu vchádzali špeciálne upravené nákladné automobily. Zmizlo odtiaľ vybavenie aj nebezpečné materiály," povedal zdroj agentúre AP.

Vyslanec Iránu pri MAAE Alí Ašgar Soltaneí obvinenia označil za detinské a smiešne. V komplexe sa vraj nič podozrivé nedeje. Teherán dlhodobo tvrdí, že jadro využíva len na výrobu energie a ďalej obohacuje urán, ktorý môže slúžiť ik výrobe zbraní.

Irán komplex Parčín využíva k výskumu, vývoju a výrobe konvenčných zbraní a miesto v roku 2005 navštívili aj inšpektori MAAE. Iránci ale pre nich vtedy vybrali pár nezávadných budov a odborníci rozľahlý areál zďaleka nevideli celý.

Analytici sa teraz domnievajú, že obria železná komora a ďalšie zariadenia nemôžu slúžiť k ničomu inému než na výrobu jadrovej bomby. K podozreniu prispieva aj to, že Irán tesne po vydaní správy zrušil cestu experta MAAE Hermana Nackaertsa do zariadenia. Zrejme chcel získať čas na zničenie dôkazov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu