Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Unikátne VIDEO: Po prvýkrát jadrový výbuch s pôvodným zvukom!

Nukleárny test mohli z bezpečnej vzdialenosti sledovať aj ľudia
Nukleárny test mohli z bezpečnej vzdialenosti sledovať aj ľudia (Zdroj: YouTube)

COLLEGE PARK - Na internete sa nedávno objavil unikátny videozáznam z pokusného jadrového výbuchu v Nevade, ktorý vykonali v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Nie je takmer vôbec upravené a navyše ho sprevádza pôvodná zvuková stopa.

Záznam zverejnil americký historik Alex Wellerstein, ktorý ho obdržal od ruského kolegu. Počuť na ňom svedkov očakávajúcich explóziu a následne je možné vidieť a potom aj počuť samotný výbuch. Najprv sa ozve silná rana, za ktorou sa ťahajú dozvuky. Zábery sú o to jedinečnejšie, že v porovnaní s ostatnými rovnako zameranými videami majú pôvodný zvuk.

"Väčšina filmov má upravený zvuk. Niektorým ho dokonca pridávajú v archíve. Takmer zakaždým je zvuk zosynchronizovaný s obrazom, takže súčasne príde záblesk aj zvuk explózie. To je, samozrejme, omyl, pretože rýchlosť svetla je oveľa vyššia než rýchlosť zvuku a kamery sú navyše v dostatočnej vzdialenosti od miesta, takže výbuch v skutočnosti prichádza asi pol minúty po odpálení," vysvetľuje Wellerstein.

Nevadský jadrový test prebehol v rámci projektu Operation Desert Rock V. v oblasti Yukka Mountain. Ľudia ho vtedy mohli sledovať 18-kilometrovej vzdialenosti. Vláda skúšku vykonala preto, aby zmiernila strach verejnosti z jadrových zbraní, napísal portál Novinky.cz.

Unikátny záznam jadrového výbuchu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu