Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrozba z Iránu: Otestovali jadrovú palivovú tyč a rakety stredného doletu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEHERÁN - Iránske námorníctvo úspešne otestovalo v Perzskom zálive raketu stredného doletu typu zem-vzduch. Skúška sa uskutočnila počas prebiehajúceho vojenského cvičenia v blízkosti strategického Hormuzského prielivu.

"Strela je vybavená najmodernejšou technológiou na boj proti cieľom ťažko identifikovateľným radarmi a proti inteligentným systémom narušujúcim navigáciu rakiet," oznámil dnes veliteľ námorných síl admirál Mahmúd Musáví, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Podľa jeho slov sú nadnes plánované ešte testy torpéd. V sobotu admirál informoval, že v najbližších dňoch sa uskutočnia aj skúšky aj rakiet dlhého doletu.

Desaťdňové iránske námorné manévre sa začali 24. decembra. Prebiehajú v čase zvýšeného medzinárodného napätia po tom, čo Teherán pohrozil zablokovaním Hormuzského prielivu, dôležitej ropnej cesty medzi Perzským a Ománskym zálivom. Americká piata flotila reagovala vyhlásením, že nepripustí akékoľvek narušenie námornej dopravy v úžine, ktorou prechádza asi šestina svetových dodávok ropy.

Músáví dnes vyhlásil, že Irán pristúpi k uzavretiu prielivu, len ak bude k takémuto kroku donútený v prípade ohrozenia svojich záujmov.

Irán okrem rakety stredného doletu otestoval aj prvú jadrovú palivovú tyč vlastnej výroby. Oznámila to Iránska agentúra pre atómovú energiu s tým, že tyč bola vyrobená z obohateného uránu uskladneného v Iráne. "Po fyzikálnych testoch vedci tyč vsunuli do výskumného reaktora v Teheráne, aby mohli sledovať, či správne funguje," píše sa vo vyhlásení agentúry. Irán o teste tyče domácej výroby informoval už minulý mesiac.

Výskumný reaktor v Teheráne sa údajne používa na výrobu izotopov používaných na lekárske účely. K vlastnej produkcii palivových tyčí musel Irán pristúpiť preto, lebo pre sankcie ich nemôže kupovať v zahraničí. Irán používa uránové palivo obohatené na 20 percent. Medzinárodné spoločenstvo sa obáva, že islamská republika vyvíja jadrové zbrane a na Irán preto opakovane uvalila sankcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu