Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pastieri na poli znásilňujú ženy, jedna dokonca zomrela!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gefominyen.com)

Tisíce kamerunských farmárok zo severozápadu krajiny odmietajú pracovať na poli kvôli rastúcemu počtu znásilnení. Zo sexuálneho násilia vinia tamojších pastierov dobytka, uviedla BBC. Obeťami sú aj veľmi mladé dievčatá a jedna žena na následky zranení v pondelok zomrela, sťažujú si Kameruňanky.

Iba jedenásťročné dievčatko opísalo reportérovi britskej televíznej stanice, ako sa ho nedávno pokúsili znásilniť dvaja muži, keď so svojou mladšou sestrou vyrazilo na pole pre zemiaky.

"Najskôr ma zbili a hrozili mi, že ma mačetami rozsekajú na kúsky, ak budem kričať," opísalo otrasené dievča s tým, že z neho potom strhli oblečenie a pokúsili sa ho zmocniť. Násilníkom však s pomocou dvoch iných pastierov, ktorí jej pribehli na pomoc, uniklo.

Ďalšie ženy ale také šťastie nemali. Koľko presne ich bolo na poliach znásilnených, televízia neuvádza. Podľa nej jedna žena na následky zranení, ktoré utrpela počas znásilnenia, zomrela.

Ženy z etnickej skupiny Aghem protestujú aj pred palácom kmeňového vodcu a požadujú ochranu. Zišli sa s predstaviteľmi etnickej skupiny Akuh, z ktorej pochádzajú údajní pastieri násilníci. Obe etniká vedľa seba žijú po väčšinu času v mieri, občas ale medzi nimi vypuknú spory o pôdu a práva na pastviny. Server AllAfrica.com už skôr uviedol, že v Kamerune ročne registrujú až pol milióna prípadov znásilnenia. Toto číslo je pravdepodobne ale oveľa vyššie, pretože veľa žien násilie nenahlási.

V roku 2009 vykonala tlačová agentúra Inter Press Service prieskum, z ktorého vyplynulo, že zhruba dvadsať percent Kameruňanek bolo aspoň raz v živote znásilnených. Ďalších štrnásť percent uviedlo, že sa ich niekto pokúsil znásilniť. Násilníkmi sú väčšinou členovia rodiny, vrátane otcov, učitelia v školách, kňazi, kolegovia i susedia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu