Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gréci nemali euro dostať, falšovali ukazovatele, tvrdí Sarkozy

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy označil vstup Grécka do eurozóny spred takmer 11 rokov za chybné, keďže Atény na to v danom čase ekonomicky nemali. Sarkozy si však napriek tomu myslí, že Grécko napriek aktuálnej nepriaznivej ekonomickej situácii nezbankrotuje.

Líder krajiny galského kohúta argumentuje čerstvou dohodou lídrov Európskej únie na stredajšom summite v Bruseli.

"Grécko vstúpilo do eurozóny s falošnými ekonomickými ukazovateľmi. Nebolo pripravené," povedal Sarkozy, ktorý však varuje pred jeho potenciálnym bankrotom. "Ak by Grécko zbankrotovalo, nastal by domino efekt, ktorý by so sebou vzal každého," dodal francúzsky prezident, podľa ktorého sa stredajšou dohodou predišlo "katastrofe", píše portál britskej verejnoprávnej stanice BBC.

Na jeho kritické slová zareagoval grécky minister zahraničných vecí Stavros Lambrinidis, ktorý odmietol hľadanie jedného vinníka krízy. Podľa neho sa jeho krajina nachádza v "strede búrky, no zdrojom problémov s dlhmi a deficitmi v Európe nie je". Ako povedal, "pozrite sa na Portugalsko, Írsko, Španielsko a Taliansko, nepomáha robiť obetného baránka z jednej krajiny, keď sa pasujeme s európskym problémom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu