Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Opakované zemetrasenie v Turecku má už 10 obetí

Záchranári prehľadávajú trosky Zobraziť galériu (7)
Záchranári prehľadávajú trosky (Zdroj: SITA)

ANKARA - Zemetrasenie o sile 5,7 stupňa Richterovej škály, ktoré zasiahlo v stredu večer východoturecké mesto Van, si vyžiadalo najmenej desať mŕtvych, niekoľko desiatok ľudí zostalo uväznených pod troskami. Zo sutín už vyslobodili 27 ľudí. Dvoch ťažko zranených prepravili vrtuľníky do Ankary, asi stovku obyvateľov s ľahšími zraneniami ošetrili miestne nemocnice. Polícia dnes vo Vane rozohnala demonštrantov, ktorí protestovali proti údajne nedostatočnej humanitárnej pomoci.

V meste sa podľa dostupných správ zrútilo 25 budov, vrátane dvoch hotelov. V jednom z nich bolo údajne ubytovaných 50 až 70 ľudí, ktorí sú nezvestní.

Podľa americkej geologickej služby USGS bolo ohnisko otrasov v hĺbke 4,8 kilometra a epicentrum sa nachádzalo 16 kilometrov južne od mesta Van. Otrasy boli zaznamenané o 21:23 miestneho času (20:23 SEČ). Podľa informácií agentúry AP nasledovali ešte dodatočné otrasy.

Turecká polícia dnes v meste s použitím slzného plynu a obuškov rozohnala dav ľudí protestujúcich proti údajne nedostatočnej pomoci pri likvidácii následkov série zemetrasení.

"Ako môžu hádzať slzotvorné granáty po ľuďoch, ktorí toho toľko prežili?" povedal agentúre Reuters Abdulrahim Kaplan (32), ktorý bol zasiahnutý štipľavým plynom v okamihu, keď si do krízového centra išiel pre stan. Vyše dve stovky demonštrantov v tých chvíľach vykrikovali heslá odsudzujúce údajnú nečinnosť guvernéra provincie Van, ktorú počas posledného mesiaca postihli dve silné zemetrasenia.

Októbrové zemetrasenie o sile 7,2 stupňa Richterovej škály si vyžiadalo takmer 600 ľudských životov. Podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža katastrofa pripravila o strechu nad hlavou zhruba 50.000 ľudí.

V jednom zo zničených hotelov boli podľa miestnej televízie ubytované štáby novinárov, ktoré informovali o októbrovom zemetrasení. V ďalšom dočasne prebýval tímy záchranárov. Podľa informácií BBC niektorí uväznení novinári posielali textové správy so žiadosťou o záchranu.

Záchranári podľa informácií agentúry AP dnes od rozvidnenia urýchlili vyslobodzovacie práce a snažia sa vytvoriť tunely vedúce pod trosky. Práce ale pokračovali aj v noci s pomocou silných reflektorov.

Jednou zo zrútených budov je aj päťpodlažná Bayram, najznámejší hotel v meste Van, ktorý bol starý 47 rokov a vlani prešiel renováciou. Počas dneška sa z trosiek podarilo vyslobodiť japonského záchranára, jeho kolegyňu sa podarilo zachrániť už v stredu večer. Japonskému lekárovi, ktorý do Turecka prišiel pomáhať zraneným, už ale zdravotníci nedokázali pomôcť.

Özgür Günes, kameraman tureckej tlačovej agentúry Cihan, miestnej televíznej stanici povedal, že odišiel z hotela krátko pred zemetrasením. Keď sa o chvíľu neskôr vrátil pre kameru, zistil, že budova sa zrútila. "Všade bol prach a hotel bol zrovnaný so zemou," povedal s tým, že budova mala po predchádzajúcom zemetrasení nejaké malé praskliny, ale hosťom bolo povedané, že statika neutrpela.

Od októbrového zemetrasenia postihlo oblasť približne 1400 následných otrasov. Mnoho obyvateľov stále žije v stanoch, pretože majú strach vrátiť sa do domov alebo preto, že sa zrútili alebo sú nevhodné na obývanie.

Turecko leží v seizmicky aktívnej oblasti a malé otrasy zažije prakticky každý deň. Pri dvoch silných zemetraseniach, ktoré postihli západnú časť krajiny v roku 1999, zahynulo vyše 20.000 ľudí.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu