Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Asi 3500 žien ročne je v Nemecku nútených k sobášu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Takmer 3500 žien a dievčat v Nemecku čelí každý rok hrozbe núteného manželstva, prevažne v moslimských rodinách. Mnohé z dievčat je pritom ešte podľa nemeckých zákonov maloletých.

Vyplýva to z prieskumov oficiálnych nemeckých orgánov, o ktorých informovala televízna stanica Al-Arabíja. Podľa prvého celoštátneho výskumu na túto tému bolo v roku 2008 zaznamenaných 3443 prípadov, kedy boli osoby žijúce v Nemecku násilím prinútené uzavrieť manželstvo alebo podobnej hrozbe čelili. Prevažne išlo o osoby vo veku od 18 do 21 rokov, tretina z nich mala menej ako 17 rokov. Rok 2008 je posledným obdobím, za ktoré sú k dispozícii podobné údaje.

Väčšinou išlo o ženy a deti z rodín prísne religióznych imigrantov, najčastejšie z Turecka, Srbska, Kosova, Čiernej Hory, Iraku a Afganistane. Vo viac ako polovici prípadov boli dotknuté osoby bité alebo fyzicky napádané, aby so sobášom súhlasili. V každom štvrtom prípade im hrozili zbraniami alebo im oznámili, že budú zabité, ak neuposlúchnu. Až 44 percent osôb nútených do sobáša má pritom nemecké občianstvo.

"Kto núti svoje deti uzavrieť proti ich vôli sobáš s niekým, koho nemilujú, alebo s úplným cudzincom, pácha na nich brutálne násilie," vyhlásila spolková ministerka pre rodinu, seniorov, ženy a mládež Kristina Schröderová pri prezentácii štúdie zadanej jej rezortom.

Výskum uskutočnili súkromné ​​nadácie a organizácie chrániace práva žien na základe údajov z centier na pomoc obetiam násilia, zo škôl a zo združenia prisťahovalcov. Nemecko prijalo vlani zákony, ktoré nútené sobáše kvalifikujú ako zločin trestaný až päťročným väzením, a ktoré vyčleňujú prostriedky na to, aby osoby takto zavlečené do cudziny mohli byť nevrátené späť. Dovtedy boli podobné praktiky považované iba za obzvlášť ostrú formu nátlaku.

Pravdivý príbeh: Mladšia žena ma nezbalila, zostal som verný

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu