Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Británii vás nikto do manželstva nútiť nemôže: Je to trestný čin!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Nútiť ženy, mužov či deti do manželstva sa dnes stalo v Británii trestným činom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Došlo k tomu počas toho, ako britská vláda eskalovala kampaň propagujúcu "britské hodnoty" slobody a rovnosti. Vláda tým chce tiež bojovať proti obvineniam, že je príliš zhovievavá k extrémizmu.

Nový zákon spravil trestný čin z nútenia do sobáša. Trestom za to je najviac sedem rokov za mrežami. Trestným je aj nútenie britského občana do manželstva mimo územia Británie.

Súdy doteraz mohli vydávať civilné zákazy nútených manželstiev, ale toto je prvý raz, čo je prax nútených manželstiev kriminalizovaná.

Zostrený postoj k tejto problematike prišiel po tom, ako vláda začala konfrontovať otázku identity v multikultúrnej Británii. V krajine sa budú na budúci rok konať voľby. Imigrácia - najmä z nekresťanských spoločenstiev - sa stala politickou agendou, ktorá medzi obavami voličov súperí s ekonomikou.

Iba niekoľko krajín na svete kriminalizovalo nútenie do manželstva. Medzi nimi je Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Cyprus, Dánsko a Malta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu