Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rekord v Prahe: Teplotne nadpriemerný október od roku 1775

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Priemerná teplota v Prahe bola v mesiaci október 10,8 stupňa Celzia, čo je o stupeň nad dlhodobým priemerom za obdobie od roku 1775. Podľa tlačovej agentúry Mediafax to vyplýva z údajov pražského Klementina, ktoré dnes zverejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Priemerná teplota 10,8 °C, nameraná v októbri v Prahe-Klementine, je nielen stupeň nad dlhodobým priemerom, ale tiež o 0,5 stupňa nad normálom z obdobia rokov 1961-90.

"Touto hodnotou sa tohtoročný október zaradil na 56.-61. miesto z 237 doterajších októbrov v klementinskom teplotnom rade. To znamená, že tento október patrí do najteplejšej štvrtiny všetkých októbrov v tomto rade. V rámci období 1961-90 bolo 11 októbrov z tridsiatich teplejších, než je tohtoročný - podľa normálu z tohto obdobia je teda tohtoročný október ešte teplotne v medziach normálu," uviedol ČHMÚ.

V októbri 2011 bola najvyššia priemerná denná teplota v Klementine štvrtý deň v mesiaci, keď meteorológovia namerali 19,2 stupňa Celzia; najchladnejšie bolo 22. októbra s priemernou dennou teplotou 3,0 °C, spresnil spravodajský server Mediafax.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu