Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najmenej deväť mŕtvych po snehovom chaose v USA

Snehová kalamita v USA Zobraziť galériu (9)
Snehová kalamita v USA

SOUTH WINSDOR - Najmenej deväť obetí si vyžiadala neobvyklá októbrová snehová búrka, ktorá v sobotu zasiahla husto obývané severovýchodné pobrežie USA. Oznámili to v nedeľu úrady v postihnutých oblastiach.

Šesť ľudí zomrelo pri dopravných nehodách na šmykľavých cestách, ďalší pri nešťastiach súvisiacich so zlým počasím. V štátoch Massachusetts, New Jersey, Connecticut a častiach New Yorku bol vyhlásený stav ohrozenia. Dva až štyri milióny ľudí zostali bez elektriny práve v čase obľúbeného sviatku Halloween. Čísla kolíšu podľa toho, ako dodávatelia počítajú svojich odberateľov - či na osoby, domácnosti alebo zákazníkov - a to môže zahŕňať domy s desiatkami bytov.

Obnovenie dodávok elektriny, využívanej mnohými na kúrenie, môže v niektorých oblastiach trvať niekoľko dní alebo aj viac ako týždeň. Úrady v tejto súvislosti vyzvali na odloženie osláv Halloweenu. Guvernér Connecticutu Dannel Malloy povedal, že jeho štát zažil najväčší počet výpadkov dodávok elektriny vo svojej histórii. Väčšina tamojších miest otvorila verejné centrá, kde sa obyvatelia môžu zohriať. Školy dnes neotvoria v Connecticute a New Jersey.

Ľudí prekvapilo na koniec októbra nezvyčajné množstvo napadnutého snehu, ktoré sa pohybovalo od 60 do 70 centimetrov. Rekord zaznamenali v Jaffrey v štáte New Hampshire, kde napadlo 79,7 centimetra snehu. Zablokované boli cesty a mnoho letov bolo zrušených. V Hartforde muselo v sobotu 126 cestujúcich lietadla spoločností JetBlue vydržať v ňom viac ako sedem hodín.

Takmer 50 cestujúcich vlaku spoločnosti Amtrak smerujúceho do Bostonu uviazlo v noci na nedeľu na 13 hodín, keď zosuv kamenia zablokovanie trať v štáte Massachusetts. Mokrý sneh spôsobil spadnutie množstva stromov, ktoré ešte nezhodili lístie. "Máme tu absolútny masaker stromov s týmto ťažkým snehom na konároch," uviedol hovorca Národnej meteorologickej služby Chris Vaccaro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu