Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Snehová búrka v USA: Počet mŕtvych stúpol na 21

Počet mŕtvych po víkendovej snehovej búrke v USA stúpol na 21. Zobraziť galériu (4)
Počet mŕtvych po víkendovej snehovej búrke v USA stúpol na 21.

BOSTON - Počet obetí snehovej búrky, ktorá sa cez víkend prehnala cez severovýchod Spojených štátov a atlantické pobrežie Kanady, vzrástol na 21. Ešte v noci na dnešok bola bez elektriny zhruba polovica z 3,1 milióna domácností a podnikov, ktoré v dôsledku búrky o prúd prišli.

Podľa odborníkov oslovených serverom BusinessWeek škody spôsobené búrkou zrejme presiahnu miliardu dolárov.

Najviac ľudí zahynulo pri dopravných nehodách na klzkých vozovkách. Ďalšie obete zabili padajúce vetvy, ktoré sa zlomili pod váhou snehu. Hlásené sú tiež prípady, kedy ľudia zomreli po zásahu elektrickým prúdom zo strženého vedenia.

Počet mŕtvych po víkendovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Najviac obetí je hlásených z Pensylvánie, kde zomrelo osem ľudí. Búrka pripravila o elektrinu celkovo 3,1 milióna domácností a firiem a do pondelkového večera sa podarilo obnoviť dodávky prúdu asi polovici z nich. Guvernér New Jersey Chris Christie uviedol, že v jeho štáte by 95 percent zasiahnutých ľudí malo byť do štvrtka opäť pripojených k rozvodnej sieti.

Počet mŕtvych po víkendovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V najhoršie postihnutom americkom štáte Connecticut zostalo v pondelok večer bez prúdu 750.000 domácností a firiem a úrady nedokázali odhadnúť, kedy sa podarí dodávky obnoviť. Podľa guvernéra Dannela Malloya je výpadok elektriny najhorší v histórii štátu.

Podľa predstaviteľov elektrárenských spoločností popadané stromy spôsobili viac škôd, než je obvyklé u zimných búrok, pretože zo stromov ešte neopadalo lístie a zachytilo sa tak na nich viac snehu.

Zástupcovia analytickej spoločnosti Kinetic Analysis očakávajú, že škody presiahnu miliardu dolárov a mohli by vystúpiť až na tri miliardy. Hlavná časť škôd bude podľa nich tvoriť ušlý zisk podnikov, ktoré museli kvôli výpadkom prúdu zastaviť činnosť. Značné škody tiež búrka spôsobila na domoch alebo na autách.

V niektorých oblastiach napadlo vyše pol metra snehu, niekde dokonca 80 centimetrov. Sneh je pritom v postihnutej časti USA obvyklý najskôr koncom novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu