Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AI: V sýrskych nemocniciach mučia pacientov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Pacienti v sýrskych nemocniciach sa stávajú obeťami mučenia a zlého zaobchádzania. Sýrske úrady sa tak údajne snažia potlačiť odpor voči režimu prezidenta Bašára Asada. Uvádza sa to v dnešnej správe Amnesty International, o ktorej informovala agentúra DPA.

Autori 39-stranovej správy uvádzajú, že prípady mučenia a zlého zaobchádzania, na ktorom sa zrejme podieľal aj zdravotnícky personál, boli zaznamenané minimálne v štyroch štátnych nemocniciach. Mnohí zranení civilisti preto radšej vôbec nevyhľadajú nemocničné ošetrenie.

Podľa odborníčky Amnesty pre Blízky východ Cilliny Nasserovej dali sýrske úrady bezpečnostným silám "voľnú ruku" na razie v nemocniciach. Mnohí lekári sa údajne obávajú žiadať krv z centrálnej krvnej banky, kontrolovanej ministerstvom obrany, aby nevystavili riziku pacientov, ťažko zranených počas protestov.

Podľa Amnesty existujú sa prípady mučenia a zlého zaobchádzania objavili vo verejných nemocniciach v Bániáse, Homse, Talkalachu a tiež vo vojenskej nemocnici v Homse.

V septembri napríklad bezpečnostné sily vtrhli do homskej nemocnice, kde hľadali poľného veliteľa armády, ktorý sa postavil voči režimu. Keď ho nenašli, odvliekli 18 zranených pacientov vrátane jedného muža v bezvedomí, ktorého odpojili od dýchacieho prístroja.

Damask uvalil tvrdé reštrikcie na prácu zahraničných novinárov a správy o dianí v Sýrii sa preto len ťažko overujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu