Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obama: Vedúce postavenie USA vo svete je obnovené

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama dnes v rozhlasovom a internetovom prejave vyhlásil, že smrť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a ukončovanie americkej vojny v Iraku sú silnými signálmi, že vedúce postavenie Ameriky vo svete je obnovené.

Obama zároveň v pravidelnom týždennom príhovore uviedol, že "USA ako národ" musia teraz riešiť svoju "najväčšiu výzvu" - prebudovať slabú ekonomiku a vytvoriť pracovné miesta - a to "s rovnakou naliehavosťou a jednotou, akú vnášali naši vojaci do boja". Obama oznámil v piatok národu, že dlhá a nákladná vojna v Iraku sa ukončí do konca tohto roka a približne 40.000 amerických vojakov a vojačiek, ktorí tam stále sú, "určite príde domov na sviatky".

Prezident ešte vo štvrtok vyzdvihol zabitie dlhoročného líbyjského vodcu a označil to za "významný deň" v dejinách Líbye, kde Kaddáfí despoticky vládol celé desaťročia. Obama v príhovore uviedol, že tieto zahraničné politické úspechy sú súčasťou "širšieho príbehu". "Tento týždeň sme mali dve pripomienky, že vedúce postavenie Ameriky vo svete je obnovené," povedal Obama. "Po desaťročí vojny obraciame stránku a pohýname sa dopredu, so silou a sebadôverou," dodal.

Šéf Bieleho domu uviedol, že sťahovanie vojakov z Iraku umožnilo Spojeným štátom zameriavať sa na Afganistan a dosahovať veľké víťazstvá proti al-Káide, vrátane májového zabitia teroristického vodcu Usámu bin Ládina. Vojaci v Afganistane sa už tiež vracajú domov.

Obama dodal, že ukončenie oboch vojen dovolí Spojeným štátom sústrediť sa na prebudovanie slabej ekonomiky tak, aby začala vytvárať pracovné miesta a znižovať vysoké percento nezamestnaných. To by mohlo zrejme pomôcť aj jeho snahám o znovuzvolenie, ktoré teraz ohrozujú nepriaznivé finančné okolnosti.

"Za posledné desaťročie sme minuli bilión dolárov na vojnu, ktoré sme si vo veľkej miere požičali zo zahraničia, a veľmi málo sme investovali do najväčšieho zdroja našej národnej sily - do našich ľudí," povedal prezident. "Národ, ktorý teraz musíme postaviť na nohy, je ten náš," dodal Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu