Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Francúzka zomrela v zajatí, únoscovia chcú predať jej telo!

Marie Dedieu
Marie Dedieu (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Somálski únoscovia Francúzky Marie Dedieu (66), ktorá zomrela v zajatí, sa snažia predať jej telo. Oznámil to dnes francúzsky minister obrany Gérard Longuet.

Dedieu, ktorá mala rakovinu a bola odkázaná na invalidný vozík, uniesli 1. októbra z domu na ostrove Manda pri severnom pobreží Kene. Francúzske úrady jej úmrtie oznámili v stredu s tým, že pravdepodobne zomrela preto, že nedostala svoje lieky.

"Musíte vedieť, že únoscovia dokonca chcú predať jej telo. Je to úplne nechutné. Nechať otráviť jej krv, na čo pravdepodobne zomrela, a potom sa pokúšať predať jej telo ukazuje, že tí ľudia si zaslúžia len opovrhnutie," povedal Longuet pre televíziu i-Tele.

Vlna únosov cudzincov viedla Keňu k tomu, že do susedného Somálska vyslala vojakov na boj proti militantom zo skupiny aš-Šabáb. Únosy ohrozujú turistický priemysel Kene, ktorý je dôležitým zdrojom príjmov krajiny.

Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé v stredu povedal, že Paríž sa snažil zaistiť prepustenie Dedieu a rôznymi kanálmi jej poslal aj lieky, únoscovia jej ich však nedali.

Podľa Longueta je nepravdepodobné, že únoscov sa podarí zadržať. "S najväčšou pravdepodobnosťou za zničia vzájomne, keďže v Somálsku je neustála občianska vojna," povedal.

Dedieu je v priebehu 18 mesiacov štvrtým francúzskym občanom, ktorý zomrel v zajatí únoscov. V zahraničí je momentálne unesených osem Francúzov - jeden člen bezpečnostných síl v Somálsku, traja humanitárni pracovníci v Jemene a štyria v pásme Sahíl na severe Afriky.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu