Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Naivnú novinárku (29) zajali v Somálsku: Ročné utrpenie, znásilňovanie a pôrod!

Amanda a Brennan prežívali peklo na zemi Zobraziť galériu (3)
Amanda a Brennan prežívali peklo na zemi (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - V lete 2008 zavolala austrálskemu fotografovi Nigelovi Brennanovi jeho bývalá priateľka, aby mu ponúkla "jedinečnú" pracovnú príležitosť ísť s ňou do Somálska. Súhlasil. V krajine zmietanej nepokojmi však strávili omnoho dlhší čas, než pôvodne plánovali. Dostali sa totiž do rúk únoscom, ktorí ich držali v zajatí viac ako rok.

Kanaďanka Amanda Lindhoutová pred piatimi rokmi pracovala ako čašníčka. Jedného dňa si však zaumienila, že už ju viac nebaví obsluhovať ľudí a rozhodla sa stať novinárkou. V rozbehu kariéry jej mala pomôcť cesta do Somálska.

Prvou zastávkou na jej dobrodružnom "výlete" bol Afganistan. Potom sa zastavila v Iraku. Za tento krátky čas si stihla medzi ostatnými zahraničnými novinármi v oblasti vybudovať nelichotivú reputáciu, pretože ako žurnalistka nemala žiadne skúsenosti a svojím nezodpovedným konaním ohrozovala nielen svoj život, ale aj život ostatných. 

Po príchode do Somálska zavolala svojmu expriateľovi Nigelovi Brennanovi a spýtala sa ho, či nepríde za ňou. Ten, hoci už mal novú partnerku, privolil a odcestoval za ňou. Po pár dňoch ale dvojicu zajali ozbrojenci, ktorí ju už istý čas sledovali. Požadovali výkupné vo výške tri milióny dolárov (2,3 milióna eur), píše portál news.com.au.

Naivnú novinárku (29) zajali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Nasledujúcich pätnásť mesiacov prežívali Brennan a Lindhoutová hotové peklo. Zajatci ich držali v otrasných podmienkach, keď im takmer vôbec nedávali jesť, neustále ich bili a Amandu hromadne znásilňovali. V zajatí mala dokonca otehotnieť a porodiť syna Osamu. Inokedy jej zas priložili k hlave pištoľ a hrali ruskú ruletu.

Obete v snahe zmenšiť svoje utrpenie konvertovali na islam. Nepomohlo. Raz sa im podarilo utiecť a skryli sa do mešity. Tam ich však únoscovia dolapili a odvtedy k nim boli ešte krutejší. Hoci im kanadská aj austrálska vláda odkázala, že na peniaze môžu zabudnúť, stále trvali na tom, že novinárov prepustia až po zaplatení výkupného.

Medzitým sa Amanda a Nigel snažili s násilníkmi zblížiť a tak ich oklamať. Naučili sa ich mená a pýtali sa ich, aké majú sny. Jeden z nich odpovedal, že sa túži stať samovražedným atentátnikom. Amande občas dovolili zavolať domov. Nigel počul, ako sa raz rozprávala s matkou a prosila ju, aby vzala pol milióna dolárov, ktoré sa podarilo vyzbierať Brennanovej rodine použila ich iba na jej vykúpenie. "Ešte nikdy som sa necítil viac podvedený a osamelejší. Strašne som sa na seba hneval, že som jej veril," povedal v tejto súvislosti Austrálčan.

Potom prišiel 25. november a Nigel aj Amanda boli po 462 dňoch konečne prepustení na slobodu. Ich rodiny dali dokopy všetky úspory čo mali a zaplatili výkupné. Bývalí milenci odvtedy spolu neprehovorili.

Naivnú novinárku (29) zajali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Brennan vydal v roku 2011 autobiografiu pod názvom Price Of a Life (Cena života), v ktorej popisuje dni strávené v zajatí. Jeho spolutrpiteľka urobila to isté, ale až tento týždeň. Jej kniha dostala názov A House in the Sky (Dom v oblakoch). Taktiež založila nadáciu Global Enrichment Foundation, ktorá pomáha ženám v Keni a Somálsku.

Novinári v zajatí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu