Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dobrovoľníci sa starajú o zvieratá v Kaddáfího obrovskej rezervácii

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

NÁVA BAJ - Pštros zapadnutý v rozpálenom piesku, ktorý patril zvrhnutému líbyjskému vodcovi Muammara Kaddáfímu, so sebou najprv divoko zmietal, potom položil zobák do prachu a zdochol.

"Kaddáfí sa nestaral o ľudí, zabíjal ich pomocou tankov. Ako by sa od neho mohlo očakávať, že by sa staral o zvieratá?," Pýta sa podľa agentúry Reuters povstalecký veliteľ Abú Bakr Isá.

Umierajúci vták patrí k jednému z tisícky pštrosov, ktorí boli opustení bez potravy a vody vo Vádí Baj, Kaddáfího obrovskom zverinci v slnkom rozpálenej púšti západne od Syrty. Rezervácia rozlohou na stovkách štvorcových kilometrov je domovom aj pre veľké stáda vzácnych plemien tiav, spolu so stádami divokého dobytka a niekoľkých plemien oviec a kôz.

Miesto prevzali povstalci z Misure verní líbyjskej dočasnej vláde, Prechodnej národnej rade (NTC), spolu s dobrovoľníkmi, v ktorých vzbudil súcit osud zvierat. "Kaddáfí ich opustil a odišiel," uviedol Belgacem Susi, veterinár z Misury, ktorý sa teraz snaží o zvieratá starať. "Nechali (Kaddáfího zamestnanci) zvieratá bez vody a bez potravy."

Podľa Súsího najmenej stovka pštrosov uhynulo od tej doby, čo bola farma opustená po páde Kaddáfího režimu v auguste, kedy povstalci vstúpili do Tripolisu. Niekoľko zvierat skolabovalo a leží na zemi - buď sú mŕtve a ich telá hnijú, alebo len príliš slabé, aby vydržali stáť.

Veľké vtáky sa tiež stali cieľom útoku civilistov a bojovníkov, ktorí hľadali potravu. Boje medzi silami NTC a Kaddáfího jednotkami, ktorí sa nechcú v Syrte vzdať vyvolali v meste humanitárnu krízu, chýba jedlo, voda a pohonné hmoty.

"Hovoríme ľuďom, aby zvieratám nič nekradli," uviedol Sadik Fitúrí, jeden z obyvateľov Misury, ktorý začal na farme dobrovoľne pracovať. "Hovoríme im, že tieto zvieratá patria všetkým Líbyjcom a museli by dostať povolenie všetkých ostatných, aby ich mohli získať. A oni bez problémov odchádzajú," dodal Fitúrí, rozložitý muž s hlasom ako hrom, z ktorého sála prirodzená autorita.

Bojovníci z Misury priviezli v minulých týždňoch potravu vrátane balíkov sena a vriec s obilím, aby vtáky zachránili. Teraz hovoria, že sú v bezpečí. Starší veterinár Súsí dal chorým pštrosom injekciu antibiotík a vitamínov vo viere, že sa ich s pomocou dobrovoľníkov podarí uzdraviť.

O stádo tiav - vrátane niekoľkých bielych dromedárov zo Saudskej Arábie, ktorí sú vzácni kvôli mlieku - spolu s líbyjským divokým dobytkom, dlhorohými ovcami a kozami sa starajú pastieri. Kŕmia ich zavlažovanou trávou a senom.

Muhammad Madždúb, s doktorátom z medzinárodných vzťahov nie je tým najlepším opatrovateľom pre Kaddáfího zvieratá, ale starosť o farmu považuje za súčasť podpory slobodnej Líbye. "Musíme ich chrániť," hovorí Madždúb. "Sú súčasťou líbyjského dedičstva. Sú súčasťou našej budúcnosti."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu