Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protesty v Amerike: V New Yorku zatkli 70 ľudí

Protesty v Amerike Zobraziť galériu (7)
Protesty v Amerike

NEW YORK - Demonštrácie proti sociálnej nerovnosti, ktoré sa v sobotu konali po celom svete, vyústili pri až päťdesiattisícovej manifestácii v New Yorku v zatknutia viac ako 70 protestujúcich.

Jedna žena bola v panike medzi policajnými kordónmi podľa agentúry AFP zranená, protestujúci sa miešali s turistami a návštevníkmi divadiel. Ďalšie demonštrácie sa konali v Los Angeles, Chicagu, Pittsburghu, Bostone, Denveri, Miami či kanadskom Toronte, informovali agentúry AP a Reuters.

Sobotňajšie celosvetové protestné akcie Jednotne za zmenu (United for Globalchange) pokračovali po mestách Austrálie, Ázie i Európy v Severnej Amerike. Výnimkou nebol ani New York, odkiaľ vzišlo hnutia Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street), ktorá spoločne so španielskymi protestmi inšpirovalo celosvetovú kampaň.

Pochod proti správaniu finančných kruhov na Wall Street v čase ekonomickej krízy sa konal v uliciach newyorskej finančnej štvrte na Manhattane. Polícia v sobotu večer zatkla najskôr 24 osôb na pobočke Citibank. Väčšina bola zatknutá pre neuposlúchnutie výzvy banky, aby odišli. Skupina protestujúcich tam pri spoločnej akcii rušila svoje kontá. Najmenej päť mužov bolo zatknutých kvôli tomu, že mali masky.

Neskôr večer bolo podľa agentúr zatknutých 42 ľudí na hlavnom zhromaždisku manifestácie, na rušnom námestí Times Square, keď demonštranti narazili na policajné kordóny. Skupina demonštrantov podľa polície odmietla poslúchnuť výzvu k uvoľneniu postrannej ulice. Protestujúci sa sťažovali, že polícia svojimi opatreniami vytvorila stiesnený priestor. Zatknutí boli odvážaní v policajných autách.

Policajti v helmách a s obuškami vrátane jazdnej polície sa pokúsili dav zadržať. Až na výnimky ale bola demonštrácia, ktorej sa podľa odhadov usporiadateľov zúčastnilo až 50.000 ľudí, pokojná.

Podľa AFP však desiatky ľudí spanikáril a dali sa na útek. Jedna žena sa podľa AFP pri páde zranila na tvári. Oblasť pritom bola plná turistov a návštevníkov broadwayských divadiel, medzi ktorých sa demonštranti zamiešali.

Zhruba 5000 ľudí demonštrovalo aj na opačnom konci USA, v kalifornskom Los Angeles, kde ľudia usporiadali pokojný pochod k radnici. Zhruba 1500 ľudí sa zhromaždilo k protestnému pochodu tiež v centre floridského Orlanda.

Demonštrácií v amerických mestách sa zúčastnili všetky vekové kategórie ľudí, študenti, pracujúci aj dôchodcovia. Napríklad v Pittsburghu boli v dave o približne 2000 demonštrantov aj rodičia s deťmi. Ďalšie protesty sa odohrali v mestách Wisconsin, Boston alebo napríklad Denver, kde podľa televíznej stanice KUSA-TV prišlo hnutie podporiť niekoľko tisíco ľudí.

Manifestačný pochod v metropole USA Washingtone v čele s aktivistom za ochranu ľudských práv Alfredom Sharptonom sa konal na podporu plánov prezidenta Barack Obama na podporu zamestnanosti. Na trávnatom priestranstve pod Washingtonovým monumentom rečnili odborári, experti na školstvo i ochrancovia ľudských práv.

V Kanade protestovali stovky ľudí vo finančnej štvrti Toronta, kde chcú niektorí protestujúci po vzore akcií v USA obsadiť na neobmedzenú dobu tamojší St. James Park. "O myšlienku obsadenia, myšlienku zostať tak dlho, kým ľudia nebudú vypočutí, sa doteraz nikto nepokúsil," povedala AP kanadská ekonómka Armin Yalnizyanová, ktorá akciu prišla podporiť. Protesty sa konali aj v Halifaxe alebo vo Vancouveri.

Počas soboty sa podobné demonštrácie konali v desiatkach krajín po celom svete. Usporiadatelia kampane vyzvali k nenásilným protestom v 951 mestách vrátane Bratislavy, kde sa zišlo okolo 250 ľudí.

Významnejšie násilné strety boli hlásené z Ríma, kde skupiny násilníkov ničili a zapaľovali autá aj vládne a ďalšie budovy. V Európe sa však podľa všetkého najviac demonštrovalo v Madride, kde bolo päť mnohotisícových sprievodov.

Hnutie proti sociálnej a ekonomickej nerovnosti vo svete sa inšpirovalo kampaňou "nespokojných", ktorá začala na jar práve v Španielsku, a v poslednej dobe organizátorov povzbudila protestná kampaň na newyorskej Wall Street, ktorá tu trvá od 17. septembra.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu