Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Razie v USA: Polícia zrušila niekoľko táborov Obsaďte Wall Street

Occupy Wall Street
Occupy Wall Street

OAKLAND - Polícia vyzbrojená obuškami a slzotvorným plynom zrušila v pondelok v kalifornskom Oaklande tábor hnutia Obsaďte Wall Street. Išlo o najnovšiu z razií po sťažnostiach ohľadom bezpečnostného a zdravotného hazardu v protestných táboroch v amerických mestách.

Pre demonštrantov v Oaklande nebol zásah polície prekvapujúci, keďže ich mesto vyzývalo opustiť tábor už po štvrtý raz. Okolo 300 policajtov zatklo 32 ľudí a strhlo približne 150 stanov.

K razii v oaklandskom tábore, jednom z najväčších a najaktívnejších centier hnutia, došlo deň po tom, ako polícia v oregonskom Portlande zatkla 50 osôb a zavrela ich tábor. Na verejnosť sa dostali správy o užívaní drog a zlej hygiene.

Aj vo vermontskom Burlingtone polícia vyhnala protestujúcich z tábora po tom, ako sa minulý týždeň v jednom zo stanov zastrelil muž.Predstavitelia amerických miest zvýšili tlak na zatvorenie táborov hnutia Obsaďte Wall Street po tom, ako pri streľbe zahynuli dvaja muži a dvoch ďalších našli mŕtvych v ich stanoch.

Telo jedného muža objavili v piatok v stane hnutia Occupy Salt Lake City. Podľa polície zomrel na následky drog v kombinácii s oxidom uhoľnatým z propánového ohrievača. Život ďalšieho muža si vo štvrtok vyžiadala streľba v tábore hnutia Occupy Oakland. Ešte v utorok v stane hnutia Occupy New Orleans našli telo 53-ročného muža, ktorý bol zrejme mŕtvy už dva dni.

V niektorých mestách úrady demonštrantov protestujúcich voči ekonomickej nerovnosti požiadali, aby tábory opustili, v iných im to nariadili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu