Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Takto protestoval celý svet: Videá z metropol hovoria za všetko

Demonštranti v maskách
Demonštranti v maskách

BRATISLAVA - Milióny ľudí vo viac ako tisíc mestách uplynulý víkend protestovali proti bankárom a politikom, ktorí vládnu tomuto svetu. Pochody za rovnosť a globálnu demokraciu sa nezaobišli bez kuriozít; v New Yorku napríklad tvár viacerých demonštrantov zdobila maska, ktorá sa objavila vo filme V ako Vendetta.

Protesty proti korupcii, kapitalizmu a finančným trhom sa začali na Wall Street a odtiaľ sa rozšírili do miest po celom svete. Najväčšiu účasť zaznamenali v Ríme, kde sa zhromaždilo až 100-tisíc ľudí. Počas demonštrácie došlo aj k násiliu; výtržníci rozbíjali výklady, podpaľovali autá a zaútočili aj na televízne štáby.

Protesty v Ríme

Demonštrácie sa konali na takmer každom kontinente - od Európy až po Austráliu. Videá zachytávajú nespokojnosť obyvateľov so súčasným stavom financií, hospodárstva i sociálnych pomerov.

New York

Protesty v New Yorku

Tokio

Protesty v Tokiu

Sydney

Protesty v Sydney

Protestovalo sa aj v Bratislave. Niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí sa zišlo na Hviezdoslavovom námestí, odkiaľ sa premiestnili pred budovu Penty. Demonštrujúci dali najavo svoju nespokojnosť s vplyvom podnikateľských skupín na rozdeľovanie bohatstva štátu.

Protesty v Bratislave

Vo viacerých metropoiach vznikli stanové tábory a stovky demonštrantov tam zostalo aj po víkende.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu