Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Celosvetové protesty: Rím v plameňoch, Bratislava v pokoji!

Protesty v Ríme a Bratislave Zobraziť galériu (19)
Protesty v Ríme a Bratislave

RÍM/BRATISLAVA - Demonštranti po celom svete protestovali proti bankárom a politikom, ktorých obviňujú z toho, že zruinovali hospodárstva a priviedli milióny ľudí do biedy nenásytnosťou a zlým vládnutím.

Protesty proti korupcii, kapitalizmu a finančným trhom, inšpirované americkým hnutím Occupy Wall Street (Obsaďte Wall Street), sa začali na Novom Zélande a v Austrálii. Pokračovali v Ázii a v Európe, kde ich účastníci spojili s demonštráciami proti úsporných opatreniam. Najväčšiu účasť, až 100.000 ľudí, očakávali organizátori v Ríme.

V talianskej metropole došlo počas protestného pochodu k násiliu. Polícia nasadila slzotvorný plyn po tom, ako skupiny zamaskovaných výtržníkov rozbíjali výklady, podpaľovali autá a dokonca zaútočili na dva televízne štáby. Iní pálili zástavy Talianska a EÚ. Zatiaľ sa neobjavili správy o zraneniach.

 

 

 

 

Polícia v Ríme vyslala do ulíc množstvo svojich príslušníkov v očakávaní búrlivých protivládnych protestov deň po tom, ako kabinet premiéra Silvia Berlusconiho tesne prežil hlasovanie o dôvere. Protestujúcich - nezamestnaných, študentov i dôchodcov - priviezlo do metropoly z celého Talianska asi 750 autobusov.

Protesty v Ríme
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

 

Protesty v Ríme
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

 

Protesty v Ríme
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

 

"Ľudia Európy: povstaňte!" uvádzal jeden z transparentov v Ríme. Niektorí pokojní demonštranti sa obrátili proti násilnej skupine a snažili sa ju zastaviť, uviedli miestne médiá.

Niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí protestovalo dnes na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí a neskôr pred sídlom spoločnosti Penta proti vplyvu podnikateľských skupín na rozdeľovanie bohatstva štátu. "V skutočnosti, bez ohľadu na výsledky volieb na Slovensku, vládnu stále tí istí - dve až tri finančné skupiny a päť, možno šesť veľkopodnikateľov," povedal jeden z organizátorov, Eduard Chmelár.

 

Protesty v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

 

Protesty v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

 

Protesty v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Akcia prebehla v rámci medzinárodného Akčného dňa. "Za rovnaké základné ciele dnes demonštrovali ľudia v 1400 mestách na piatich kontinentoch," povedal Chmelár. Dodal, že zatiaľ čo zisk súkromných bánk na Slovensku vzrástol tento rok o vyše 60 percent, bežní ľudia si majú pre následky krízy uťahovať opasky.

Na proteste vystúpil okrem Chmelára aj podpredseda Lekárskeho odborového zväzu Ján Sýkora a viacerí zástupcovia študentov a učiteľov. V dave demonštrujúcich sa nachádzal aj poslanec za SaS Martin Poliačik. Ako vysvetlil, neprišiel podporiť protest, ale vypočuť si argumenty jeho účastníkov.

V nemeckom Frankfurte nad Mohanom protestovalo približne 5000 ľudí pred sídlom Európskej centrálnej banky, zatiaľ čo v Londýne asi 500 demonštrantov pochodovalo od Katedrály sv. Pavla k neďalekej burze cenných papierov. V Bruseli sa zhromaždilo 6000 protestujúcich.

V Grécku zvolali protest proti úsporným opatreniam na aténske námestie Syntagma. "To, čo sa deje v Grécku teraz, je nočnou morou, ktorá v budúcnosti čaká iné krajiny. Solidarita je zbraň ľudí," uviedla grécka skupina Skutočná demokracia.

V Paríži sa protesty konajú v čase, keď v meste zasadajú ministri financií skupiny G20. V Madride plánovali organizátori sedem pochodov, ktoré sa predvečer stretnú v centre mesta.

Stovky ľudí vyšli do ulíc bosnianskej metropoly Sarajevo s portrétmi revolucionára Che Guevaru a starými komunistickými zástavami s nápisom "Smrť kapitalizmu, slobodu ľuďom".

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu