Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Der Standard: Politický poker s dvoma páchateľmi a obeťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - "Vďačnosť nie je politická kategória." Týmto obľúbeným výrokom Bruna Kreiského, najúspešnejšieho politika povojnového Rakúska, hodnotí v denníku Der Standard situáciu na Slovensku po páde vlády Ivety Radičovej popredný komentátor, 82-ročný Paul Lendvai.

"Tento výrok úplne platí pre koniec vlády slovenskej premiérky, ktorá bola pre svoje presvedčenie ochotná padnúť po necelom roku vládnutia," konštatuje Lendvai v utorkovom vydaní rakúskeho denníka.

Pripomína, že Radičová do politiky vstúpila neskôr a ako jedna z mála slovenských politických aktérov si zachovala čistý štít. Aj na čele slabej koaličnej vlády sa usilovala o finančnú disciplínu a konkrétne opatrenia proti hlboko zakorenenej korupcii. Lendvai, pôvodom z Maďarska, tiež pripomína, že Radičovej sa s pomocou strany Most-Híd podarilo zmierniť napätie medzi Bratislavou a Budapešťou.

"V záverečnej fáze vnútropolitickej drámy Radičová márne apelovala na poslancov, že malá krajina (len 1000 dní v eurozóne) nemôže pripustiť, aby bola v Európe považovaná za nespoľahlivého outsidera," napísal Lendvai.

"Bola to dráma s troma postavami. S Radičovou ako obeťou a dvoma ctižiadostivými politikmi ako páchateľmi," dodal s odkazom na šéfa koaličnej SaS Richarda Sulíka a predsedu opozičného Smeru Roberta Fica.

Zo Sulíka sa vykľul tvrdohlavec opojený vlastnou populistickou rétorikou. Ako "hlavný páchateľ" nebral do úvahy ani politické dôsledky obštrukcie pre svoju malú stranu, uviedol Lendvai.

Druhý páchateľ, expremiér Fico, z krízy vyšiel ako veľký víťaz. "Všetkými masťami mazaný taktik Fico, ktorého strana má v najnovších prieskumoch viac ako 40-percentnú podporu, teraz pred svetom stojí ako záchranca eurovalu," hodnotí postup šéfa sociálnych demokratov.

Fico po marcových voľbách takmer určite vytvorí novú vládu. Otázkou je, či sa poučil z minulých chýb a bude ochotný nastoliť rozumnejší kurz v hospodárskej politike a vo vzťahoch so susedmi, poznamenal Lendvai v súvislosti s Ficovou vládnou koalíciou s "pochybnými nacionalistami".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu