Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dráma s eurovalom skončila, svet môže pustiť Bratislavu z očí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN/VIEDEŇ - Slovenské áno záchrannému fondu eurozóny (EFSF) ukončilo napätie, ktoré vyvrcholilo, keď Bratislava v utorok záchranný plán odmietla, napísal denník The Washington Post. Podľa denníka The Telegraph sa politici aj finančníci už obávajú ďalších záchranných opatrení, ktoré môžu byť ešte ťažšie vymáhateľné. The Australian zas uviedol, že svet už môže pustiť Slovensko z očí.

"Štvrtkové schválenie (EFSF v Bratislave) zavŕšilo drámu uplynulého týždňa, kedy sa niekdajší štát východného bloku Slovensko, ktoré prijalo euro v roku 2009, stalo poslednou brzdou eurozóny, keď si počas vnútropolitických bojov fakticky vzalo eurofond za rukojemníka," napísal denník The Washington Post .

Dianie na Slovensku ilustruje zvláštnosť európskej vlády, kedy Slovensko zrazu čelí dramatickým zmenám kvôli pomoci zamýšľanej predovšetkým pre francúzske a nemecké banky a zámožné a rozhazovačné štáty, ako je Taliansko.

"Vyzerá to, že svet môže konečne pustiť Bratislavu z očí," napísal denník The Australian po tom, čo sa časť slovenskej vládnej koalície dohodla s opozíciou na presadení záchranného fondu. Dodal, že toto dojednanie ukončí mesiace diskusií o podpore fondu. Ako ale denník upozorňuje, nie je to koniec príbehu. "Kríza medzitým nabrala ešte väčšie rozmery a rozhovory o ďalšom navýšení fondu sú na ceste."

"Slovenské hlasovanie, o ktorom sa čakalo, že sa pretiahne do piatku, prišlo príliš neskoro, aby povzbudilo trhy," uviedol The Telegraph a upozornil, že európske burzy si pripísali za štvrtkové obchodovanie straty. Taktiež pripomenul osobu Richarda Sulika, ktorá stála na čele odporu proti EFSF. Sulík vydržal intenzívny tlak, odmietol návrh schváliť a stal sa tak hrdinom pre nespokojných Európanov. "Jeho príklad ale vyvolal neistotu politikov a finančníkov, ktorí sa teraz obávajú ďalších opatrení, ktoré bude ešte ťažšie presadiť."

The Guardian v správe o slovenskom hlasovaní citoval expremiéra Roberta Fica, podľa ktorého je Slovensko vďaka schváleniu EFSF späť na mape Európy. Denník už predtým v humornom stĺpiku o dodatočnom schválení nepochyboval. "Podľa pravého demokratického spôsobu budú (slovenskí poslanci) znovu hlasovať, kým nepovedia áno," napísal The Guardian.

"Na Slovensku sa nakoniec predsa len našiel súhlas k posilneniu záchranného fondu eurozóny," napísal rakúsky Der Standard. Dodal, že po utorkovom neúspešnom hlasovaní vypomohol vo štvrtok opozičný Smer-SD, ale ešte predtým parlament schválil predčasné voľby na marec 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu