Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Masového vraha Breivika prepustia z izolačky

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórska polícia dnes oznámila, že už nebude trvať na tom, aby bol masový vrah Anders Behring Breivik zadržiavaný vo väzbe v izolácii, kde čaká na súdny proces pre obvinenia z terorizmu. Samotka sa mu skončí v pondelok 17. októbra.

 Breivik je obvinený zo spáchania dvoch útokov z 22. júla, pri ktorých zahynulo celkovo 77 ľudí. Policajný prokurátor Christian Hatlo na tlačovej konferencii uviedol, že vyšetrovatelia sú čoraz viac presvedčení, že Breivik nemal žiadnych komplicov, keď odpálil bombu vo vládnej časti Osla a strieľal v politickom mládežníckom tábore neďaleko hlavného mesta.

Vyšetrovatelia sú si teraz istí, že je "bezpečné" ukončiť Breivikovu samotku, v ktorej sa nachádzal od zatknutia pri čine. Hatlo však dodal, že toto rozhodnutie znamená v praxi iba malú zmenu pre 32-ročného Nóra, pretože úrady vo väznici Ila chcú Breivika z bezpečnostných dôvodov stále izolovať od ostatných väzňov.

Nór Breivik, ktorý sa priznal k júlovému bombovému útoku a streleckému masakru, vyhlásil, že v Európe existuje 80 buniek s rovnakými militantnými protiislamskými ideálmi, aké má on. Oznámili to dnes nórski vyšetrovatelia.

Nórska polícia už v predchádzajúcom období informovala o Breivikových vyhláseniach, že okrem neho existujú dve či tri bunky v Nórsku a "niekoľko" ďalších v Európe, ktoré súhlasia s jeho plánmi na zastavenie "islamskej invázie" do Európy.

"Je ich v Nórsku viac než tri a v Európe je ich 80," povedal pre tlačovú agentúru Reuters policajný prokurátor Christian Hatlo. Dodal, že Breivik uviedol toto nepodložené tvrdenie krátko po svojom zatknutí 22. júla. Hatlo ďalej informoval: "Neodhalili sme ani jedinú z nich."

Polícia podľa Hatla zámerne zľahčovala Breivikovo tvrdenie o existencii 80 podobne zmýšľajúcich buniek, aby v tom čase zabránila panike na kontinente.

Policajný hovorca Roar Hansen, ktorý podáva novinárom informácie už od útokov, potvrdil tento počet. "Nemyslím si však, že vyšetrovatelia veria tomu, čo Breivik o tejto veci hovorí," dodal.

Hatlo dnes takisto povedal, že nórska polícia požiadala úrady v 20 krajinách, aby v súvislosti s vraždením vypočula 35 Nenórov. K útokom došlo pred sídlom vlády v Osle, kde vybuchla bomba uložená v aute, a v mládežníckom tábore na neďalekom ostrove Utöya, ktorý zorganizovala vládna Nórska robotnícka strana.

Ešte zostáva podľa Hatla vypočuť 15 z 35 osôb, hoci žiadna z nich nie je pokladaná za možného komplica. Hatlo dodal, že cieľom uvedených medzinárodných vyšetrovaní je zmapovať Breivikove cesty, kúpy a ideologické spojenectvá.

"Stále si myslíme, že Breivik konal sám, a neodhalili sme žiadnych spolupáchateľov. Ale je ešte príliš skoro vyvodzovať z toho nejaké definitívne závery," povedal policajný prokurátor Hatlo.

Na tlačovej konferencii Hatlo tiež uviedol, že vyšetrovatelia našli 186 nábojníc na ostrove Utöya, kde Breivik zaútočil na letný tábor a zastrelil tam 69 zo 77 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu