Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nepokoje v Bulharsku sa stupňujú: Skinhedi zmlátili Rómov!

Do ulíc vyšli stovky protestantov, aj polícia
Do ulíc vyšli stovky protestantov, aj polícia (Zdroj: euronews)

SOFIA - Po jednej z pokojných protirómskych demonštrácií došlo v noci nadnes v centre bulharského Blagoevgradu k prepadu dvoch Rómov. Skupina mladistvých skinhedov obete zmlátila.

Keď sa po incidente zhromaždilo v meste približne 300 obyvateľov tamojšej rómskej štvrte, polícii sa podarilo zabrániť zrážkam medzi príslušníkmi oboch táborov. Dvoch mladistvých zadržala. Informáciu zverejnil dnes rezort vnútra v Sofii.

Od piatkového večera, keď obyvatelia obce Katunica východne od Sofie obvinili miestneho rómskeho vodcu Kirila Raškova zo zodpovednosti za smrť 19-ročného mladíka, ktorého mal údajne úmyselne zraziť autom jeho príbuzný, otriasajú balkánskou krajinou nepokoje etnického charakteru. Dejiskami protestov, ktoré miestami prerástli v násilie a ktoré sú podľa znalcov pomerov najväčšie za uplynulých 14 rokov, boli viaceré bulharské mestá. Polícia pri nich zadržala v uplynulých dňoch celkove už viac ako 400 osôb.

Ochrancovia poriadku v stredu informovali, že zatkli 69-ročného v minulosti trestaného Raškova, známeho ako Cár Kiro, a to kvôli vyhrážaniu sa smrťou.

Mnohí bulharskí Rómovia sa obávajú útokov a v stredu tretí deň po sebe neposielali deti do škôl. V juhobulharskom meste Dimitrovgrad strážili Rómovia - ozbrojení sekerami a nožmi - po celú noc svoje domy.

Podiel Rómov na celkovej populácii (7,4 milióna) najchudobnejšej členskej krajiny Európskej únie predstavuje 4,9 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu