Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri Londýne búrajú osadu kočovníkov: Občanov to bude stáť 20 miliónov!

Žena protestuje proti vyprataniu osady
Žena protestuje proti vyprataniu osady

LONDÝN - Násilnosti dnes sprevádzajú vypratanie osady kočovníkov Dale Farm neďaleko Londýna po tom, čo súd definitívne zamietol odvolanie obyvateľov proti likvidácii najväčšieho ilegálneho tábora v krajine. Polícia v prilbách a so štítmi pri zásahu proti ľuďom, ktorí na ňu hádzali kamene, použila obušky aj tízer. Táto operácia bude daňových poplatníkov stáť v prepočte 20 miliónov eur.

Niekoľko desiatok policajtov prerazilo skoro ráno bránu tábora, zatiaľ čo súdni zriadenci začali zbíjačkou rozbíjať múr. Postup policajtov vyvolal hnevlivú reakciu obyvateľov, z ktorých jeden svoj karavan zapálil.

Podľa vyhlásenia polície kočovníci a ľudia, ktorí ich prišli podporiť, začali hádzať kamene a ďalšie predmety. Policajti preto proti dvom z nich museli použiť taser. Niektorí obyvatelia sa k svojim príbytkom pripútali.

Dnes vyvrcholili spory, ktoré sa tiahnu už desať rokov. Dale Farm pri meste Basildon asi 40 kilometrov východne od Londýna je bývalá zberňa surovín, ktorú kúpilo niekoľko rodín kočovníkov pôvodom z Írska. Ďalší kočovníci potom začali kupovať pozemky okolo zberne a umiestnili na nich karavany a mobilné domy.

Časť týchto pozemkov patriacich kočovníkom je ale v zóne určenej pre zeleň a nesmie sa na nej stavať. Podľa britských médií niektorí miestni obyvatelia tiež tvrdili, že sa po príchode kočovníkov cítili ohrození, že klesla cena ich domov, a že sa znížila úroveň miestnej školy.

V ilegálnej časti tábora žije na ploche 2,4 hektára 86 rodín, teda okolo 240 ľudí. Niektorí z nich odišli do vedľajšieho legálneho tábora.

Írski kočovníci majú podobný životný štýl ako Rómovia, aj keď k nim etnicky nepatria. Basildonská radnica zdôrazňuje, že jej ide len o dodržiavanie zákonov. Kočovníci tvrdia, že porušuje ich ľudské práva a zameriava sa na zraniteľnú skupinu, ktorej životný štýl nezodpovedá väčšine. "Spomienka na Dale Farm bude Britániu prenasledovať generácie - odvliekajú nás z jediných domovov, ktoré máme," uviedla vo vyhlásení jedna z obyvateliek Kathleen McCarthy.

Predstaviteľ konzervatívcami vedenej radnice v Basildone Tony Ball v televíznom rozhovore zopakoval, že radným ide predovšetkým o dodržiavanie zákona a odsúdil násilie počas celej akcie. "Scény vopred pripraveného násilia, kedy protestujúci hádžu kamene a tehly, ohrozujú políciu železnými tyčami a zapaľujú karavany, sú šokujúce," povedal.

Búrajú osadu kočovníkov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu