Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na detskom ihrisku v Prahe namerali zvýšenú radiáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PRAHA - Experti pokračujú dnes v pražskej štvrti Podolí v pátraní po zdroji zvýšenej radiácie na detskom ihrisku. Hasiči v stredu večer dospeli k záveru, že sa môže nachádzať v zemi alebo pod zemou.

Na zvýšenú radiáciu upozornil v stredu večer občan, ktorému ju signalizovali multifunkčné hodinky a tak po overení hodnôt ďalším meraním zavolal na krízovú telefonickú linku. Hodnoty, ktoré v okolí zdroja dosahovali až päťnásobok povolenej hodnoty, ale so zvyšujúcou sa vzdialenosťou prudko klesali, potvrdilo aj následné meranie vyslaných odborníkov.
      
Hovorkyňa polície Eva Stulíková pre idnes.cz uviedla, že ide o mierne zvýšenie. V podobnom duchu sa vyjadrila aj hovorkyňa pražských hasičov Pavlína Adamcová.
      
Vzorku pôdy odobrali v lokalite experti Štátneho ústavu jadrovej, chemickej a biologickej ochrany so sídlom v meste Příbram, ktorí súčasne rozhodli, že sa dnes uskutoční detailnejšie skúmanie lokality.
      
Občanom v okolí ihriska nebezpečenstvo nehrozí, pretože zvýšená radiácia je podľa hasičov len na ihrisku, informoval webový portál spravodajskej televízie ČT24. Lokalitu však polícia i hasiči dočasne uzavreli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu