Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Protirómske protesty v Bulharsku: Rómovia vytiahli pištole, nože a mačety!

Demonštranti skandovali protirómske heslá
Demonštranti skandovali protirómske heslá (Zdroj: SITA)

SOFIA - Protirómske demonštrácie v Bulharsku pokračovali podľa agentúry DPA aj včera večer. Polícia pri nich zadržala 168 ľudí a zatkla 69-ročného rómskeho vodcu Kirila Raškova. Podnetom k nim bola piatková dopravná nehoda v mestečku Katunica, kde Rómovia prešli bulharského chlapca, ale aj celkový dojem v spoločnosti, že rómska kriminalita zostáva netrestaná.

V Sofii sa včera večer k pochodu pred budovu parlamentu zhromaždila asi stovka nacionalisticky zmýšľajúcich demonštrantov. Podobný protirómsky pochod hlási DPA tiež z Varny. Prezident Georgi Parvanov kvôli etnickým nepokojom zvolal na prvého októbra mimoriadnu schôdzu poradného bezpečnostného výboru.

Protesty organizované po internete zasiahli v uplynulých dňoch asi desiatku bulharských miest, medzi nimi Sofiu, Plovdiv, Varnu a Burgas. Hlavnými aktérmi v nich boli vysokoškolskí študenti, futbaloví chuligáni a krajní pravičiari, uviedol server Novinite.com. Skandovali heslá nielen proti rómskej, ale aj tureckej menšine v krajine. V niektorých mestách demonštrácie skončili bez násilia, v iných sa zvrtli v bitky demonštrantov s políciou.

V Sofii utrpeli pri pondelkovom zásahu poriadkových síl zranenia jedno dievča a jeden policajt, ​​27 osôb zadržali. V prímorskej Varne utrpel zranenie policajt a zatknutých bolo 23 ľudí. V Plovdive prišlo demonštrovať asi 3000 ľudí, zadržaných za vandalizmus bolo 47 osôb, a to mužov i žien. Najmladším zadržaným je dvanásťročný chlapec, ktorý po policajtoch hádzal kamene.

Rómovia sa v mnohých mestách vyzbrojili tyčami, lopatami, sekerami aj strelnými zbraňami, aby čelili prípadným útokom. Krátke strety skupín oboch táborov boli doteraz hlásené len z Varny.

Iniciátorom protestov bola piatková smrť Angela Petrova (19), ktorého zrazil a zabil mikrobus vezúci na oslavu príbuzných miestneho rómskeho baróna Kirila Raškova prezývaného "cár Kiro". Vozidlo z miesta nehody ušlo. Obyvateľov Katunice nešťastie natoľko rozhnevalo, že sa rozhodli vybaviť si s Raškovom účty. Napadli jeho dom a zapálili ho, oheň bol ale skoro uhasený a dav rozohnali poriadkové sily. V súvislosti s incidentom zomrel šestnásťročný chlapec, ktorý bol svedkom násilností a trpel srdcovou chorobou. Na mieste omdlel a po prevoze do nemocnice zomrel.

Nepokoje sa však rozšírili do ďalších miest, medzi ktorých obyvateľmi prevládol názor, že kriminalita Rómov zostáva priebežne netrestaná. Kým v Katunici demonštranti protestovali proti "beztrestnosti klanu Raškovcov", ktorý vraj vo veľkom páli a distribuuje na čierno alkohol, účastníci protestov v ďalších bulharských mestách skandovali heslá proti beztrestnosti Rómov a proti "privilegovaným menšinám" všeobecne.

Server Novinite.com s odvolaním sa na úrady uviedol, že proti Raškovovi bude najneskôr do stredy podaná žaloba. Za pomoci polície sa v súčasnej dobe s rodinou z bezpečnostných dôvodov ukrýva na utajenom mieste asi 80 kilometrov od Sofie.

V zhruba sedemmiliónovom Bulharsku žije odhadom pol milióna Rómov.


Protesty v Bulharsku

Protesty v Bulharsku (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu