Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zázrak: Doktori odddelili dvojčatá spojené hlavičkami!

Dvojčatá Rital a Ritag pred operáciou Zobraziť galériu (2)
Dvojčatá Rital a Ritag pred operáciou (Zdroj: estadao.com.br,phienbancu.tuoitre.vn)

LONDÝN - Britským lekárom sa v polovici augusta podarilo úspešne oddeliť dve jedenásťmesačné siamské dvojčatá, ktoré boli zrastené hlavičkami. Informovala o tom dnes BBC, podľa ktorej dievčatká Rital a Ritag pravdepodobne zvládli operáciu bez neurologických následkov.

Dievčatká, ktoré pochádzajú zo Sudánu, boli spojená tak, že medzi ich mozgami prúdilo veľké množstvo krvi. Ich oddelenie, ktoré financovala charitatívna organizácia Facing the World, si vyžiadalo štyri operácie v jednej z londýnskych nemocníc.

"Sme veľmi vďační, že sa môžeme tešiť na cestu domov s dvoma oddelenými, zdravými dievčatkami," vyhlásili rodičia dvojčiat, ktorí tiež vyjadrili veľkú vďaku doktorom, ktorí sa na zákroku podieľali.

Dievčatká zatiaľ na podnety reagujú rovnakým spôsobom ako pred operáciou, a preto sa lekári domnievajú, že neutrpeli neurologické následky. Zároveň ale varujú, že kvôli ich nízkemu veku nie je ešte možné prípadné následky definitívne vylúčiť.

Vedúci lekár David Dunaway povedal, že prípady, keď siamské dvojčatá spojené podobným spôsobom prežijú, sú nesmierne vzácne. Podľa BBC sa asi 40 percent dvojčiat zrastených hlavami narodí mŕtvych, alebo zomrie pri pôrode, a ďalšia tretina zomrie v priebehu 24 hodín po ňom. Siamské dvojčatá sa rodia veľmi zriedka a len päť percent z nich je zrastených hlavami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu