Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dve nohy a štyri ruky: Indické siamské dvojčatá miestni uctievajú ako božské vtelenie!

Siamské dvojičky z Indie Zobraziť galériu (3)
Siamské dvojičky z Indie (Zdroj: Foto: Daily Mail)

RAIPUR - Siamské dvojčatá Shivanath a Shivram Sahu z Indie spôsobili veľký rozruch, keď sa narodili. Niektorí ľudia v obci ich uctievajú ako božské vtelenie. Chlapci majú dvanásť rokov, sú bystrí, patria k najšikovnejším v triede, dokonca hrajú kriket. Otec je na nich hrdý a rozdelenie svojich synov nepripúšťa.

Chlapci Shivanath a Shivram Sahu sa narodili ešte pred dvanástimi rokmi.  Majú dva trupy, no v páse sú zrastení. Shivram povedal: "Nechceme, aby nás oddelili. Zostaneme takto." Pár chlapcov sa narodil v malej dedinke neďaleko Raipur v centrálnej Indii. Majú dve nohy, ale štyri ruky. Sú schopní obliecť sa, umyť sa, ale aj najesť. Miestny doktor povedal rodine, že sú obaja zdraví a ich oddelenie by bolo možné. Deti majú spoločný žalúdok, ale samostatné pľúca, srdce a mozog.

Dve nohy a štyri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

S praxou sa naučili robiť všetky základné každodenné povinnosti s minimálnou námahou, vrátane sprchovania, stravovania, obliekania a vzájomného česania vlasov. Sú schopní chodiť po schodoch, a dokonca pomocou všetkých šiestich končatín hrajú kriket a ďalšie hry so susednými deťmi. Shivanath, ktorý sa zdá byť slabší z dvoch dvojčiat, povedal: "My sme sa učili všetko sami. Chodíme do školy na bicykli a hrať kriket nie je pre nás žiadny problém."

Ako uvádza denník Daily Mail, deti sú veľmi talentované a považujú ich za jedných z najlepších žiakov v miestnej škole. Otec Raj Kumar (45) je na svojich synov pyšný. Pracuje ako robotník a so svojou ženou Šrímatí má ešte päť dcér. Svojich synov ochraňuje, ako vie. "Pre každého je zábava sledovať svoje deti, ale ja som musel pochopiť všetky problémy, ktoré majú,“ povedal otec a dodal: "Počas obdobia dažďov je pre nich ťažké chodiť. Keď jeden z nich chce sedieť, druhý si musí ľahnúť. Ale oni medzi sebou nebojujú. Majú podobné názory, ak niektorý z nich povie, že sa chce hrať, druhý sa prispôsobí."

Otec siedmich detí povedal, že Keď mu lekár oznámil, že rozdelenie operáciou je možné, odmietol to. „Boh ich takto stvoril, takí budú aj naďalej. Nechcem nič iné. Moje deti nebudú oddelené. Ja som ten, kto tvrdo pracuje, aby som ich uživil. Nepotrebujem žiadnu pomoc."
 

Krishan Chugh vedúci pediatrie na Fortis Memorial Research Institute v Gurgaon blízko Dillí povedal, že je možné dvojčatá oddeliť, ale s drastickými dôsledkami pre Shivanatha. Kým Shivramovi by pravdepodobne ostali obe nohy a mohol začať žiť normálny život, Shivanath by zostal bez nôh a potreboval by celodennú starostlivosť. Zatiaľ čo dvojčatá a ich otec sú skalopevne presvedčení, že sa nechcú rozdeliť, ich vôľa sa môže v priebehu času meniť.

Dve nohy a štyri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Operácia by tiež bola veľmi nákladná a vyžadovala by dlhodobú rehabilitáciu, a to ako fyzicky, tak aj psychicky. Otázne je, čo by tým deti získali a čo stratili. Chlapci sú chytrí a vyzerá to tak, že budú schopní byť finančne a fyzicky nezávislí. Môžu byť dokonca schopní aj oženiť sa. Existujú prípady, kde sa tak stalo. Siamské dvojčatá mali dve rôzne ženy a 21 detí.

Predpokladá sa, že siamské dojčatá sa narodia raz za 50 tisíc pôrodov, ale len jedno percento z nich sa dožije prvých narodenín, dve tretiny sa narodí mŕtvych.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu