Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Protirómska demonštrácia v Česku: Traja zranení policajti, 41 zadržaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ÚSTÍ NA LABEM - Pri sobotňajších protirómskych demonštráciách na severe Čiech bolo zranených šesť ľudí, vrátane troch ťažkoodencov. Policajti boli zranení letiacimi kameňmi pri potýčkach vo Varnsdorfe, uviedla policajná hovorkyňa Jarmila Hrubešová.

Do služobní bolo predvedených 41 ľudí, šesť z nich je podozrivých z trestných činov. Do policajných manévrov v Novom Bore, Varnsdorfe a Rumburku zasiahlo zhruba 600 policajtov a tri vrtuľníky. Náklady pôjdu zrejme do miliónov, pripustila policajná hovorkyňa.

Na severe Čiech demonštrovali priaznivci Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti a aktivisti vyjadrujúci podporu Rómom. V Novom Bore a v Rumburku sa akcie obišli bez vážnejších incidentov, vo Varnsdorfe sa ale extrémisti spolu s miestnymi občanmi vydali na neohlásený pochod k rómskym ubytovniam, kde sa stretli s ťažkoodencami. Tí ich rozohnali s pomocou vodného dela a delobuchmi.

Násilnosti vo Varnsdorfe mali dva vrcholy, jeden po 18:00 a druhý o štyri hodiny neskôr. "Z miestnych reštaurácií vyšla zhruba stovka agresívnych extrémistov späť do ulíc a útoky na policajtov prepukli nanovo. Situácia sa začala upokojovať až po niekoľkých nekompromisných zákrokoch a eskortovaní ďalších výtržníkov na policajnú stanicu," uviedla hovorkyňa.

Žiadne zo zranení nebolo zrejme vážne; traja ťažkoodenci utrpeli zranenia od hodených kameňov na ruke či v tvári. Pri stretoch vo Varnsdorfe boli zranení aj traja demonštrujúci, jedného poranila hodená rozbuška, ďalšieho obušok. Jedna opitá žena si pri páde poranila rameno, dodáva policajná štatistika. Tri čiarky sú aj v rubrike policajných áut, poškodených vymrštenými predmetmi.

Zo 41 zadržaných demonštrantov je šesť podozrivých z trestných činov. Dvaja ľudia kvôli útokom na policajtov vo Varnsdorfe, traja kvôli propagácii zakázaných hnutí a jeden kvôli podnecovaniu násilia. Hrozia im tresty odňatia slobody do piatich rokov.

Podľa Hrubešovej boli nejagresivnejšími účastníkmi demonštrácií cezpoľný. Jeden z mužov napríklad pri cestnej kontrole vo Varnsdorfe vybehol z autobusu a strieľal na policajtov z plynovej pištole. "Prišiel až z Hradca Králové. Muž, ktorý bol obvinený z trestného činu v súvislosti so zakázanou symbolikou, je z Českých Budějovíc," uviedla.

Pri cestných kontrolách prehľadávali policajti aj kufre áut, idúcich do miest demonštrácií. Pri nich zaistili celkom 35 predmetov, ktoré mohli slúžiť ako zbraň. "Sú medzi nimi baseballové pálky, elektrický paralyzér, nože, kladivo, tyče, porisko alebo sekera," uviedla Hrubešová.

Náklady na policajné manévre pôjdu zrejme do miliónov českých korún, pripúšťajú policajti. Zatiaľ ale uvádzajú len "rádovo státisíce". Dve septembrové demonštrácie vo Varnsdorfe, na ktoré dohliadalo okolo 300 policajtov, teda polovica sobotňajšieho počtu, stáli políciu na zvýšených nákladoch asi 600.000 korún. Je to ale len vďaka tomu, že značná časť policajtov nedostáva preplatené nadčasy a za dosiahnuté služobné hodiny si vyberú voľno.

 "Presné náklady za včerajšie demonštrácie vyčíslené nemáme, budeme ich sčítavať až koncom mesiaca aj s ďalšími opatreniami", povedal dnes pre ČTK hovorca policajného prezídia Jan Melša.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu