Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA si pripomínajú teroristické útoky z 11. septembra 2001

Spojené štáty si v utorok pripomenú jedenáste výročie útokov na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a na Pentagon vo Washingtone Zobraziť galériu (3)
Spojené štáty si v utorok pripomenú jedenáste výročie útokov na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a na Pentagon vo Washingtone (Zdroj: SITA)

NEW YORK/WASHINGTON - Spojené štáty si v utorok pripomenú jedenáste výročie útokov na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a na Pentagon vo Washingtone.

Do mrakodrapov WTC, symbolu amerického obchodu, vrazili 11. septembra 2001 dve unesené dopravné lietadlá s cestujúcimi na palube. Obe veže sa následne zrútili a v ich troskách zahynulo takmer tritisíc osôb. Tretie lietadlo nasmerovali teroristi na washingtonský Pentagon a štvrté unesené lietadlo havarovalo neďaleko Pittsburghu.

Udalosti z 11. septembra 2001 podnietili Američanov k vojenskej invázii do Afganistanu a neskôr aj do Iraku. Útoky teroristov však nesmerovali len voči USA. Z pomsty za spojenectvo s Američanmi vo vojne v Iraku al-Kájda podnikla krvavé útoky na Londýn i Madrid, pri ktorých zahynuli stovky ľudí.

skuska wtc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na smutné výročie zareagovali aj volebné tímy oboch uchádzačov o post amerického prezidenta. Aktuálny šéf Bieleho domu Barack Obama aj jeho vyzývateľ v novembrových voľbách, republikán Mitt Romney, zastavia svoju kampaň a zúčastnia na spomienkových udalostiach. Kým Obama si spolu s manželkou obete uctí minutou ticha v Bielom dome a následne sa presunie do Pentagonu, Romney vystúpi s prejavom v štáte Nevada. Viceprezident Joe Biden zase zavíta do Pensylvánie na miesto, kde padlo jedno z unesených lietadiel.

USA si pripomínajú teroristické
Zobraziť galériu (3)

Chronológia udalostí z 11. septembra 2001

8:46 – Lietadlo spoločnosti American Airlines vrazilo do severnej 110-poschodovej veže WTC v New Yorku. Boeing 757 mal letieť z Bostonu do Los Angeles. Úrady zo začiatku predpokladali, že ide o nehodu.

9:03 – Do južnej, tiež 110-poschodovej veže WTC, vrazilo lietadlo spoločnosti United Airlines, Boeing 757, ktorý mal letieť z Bostonu do Los Angeles.

9:29 – Americký prezident George W. Bush, ktorý bol na návšteve školy na Floride, prehovoril v priamom prenose k Američanom: “Je to pre nás národná tragédia. Dve lietadlá vleteli do WTC. Ide jednoznačne o teroristický útok na našu krajinu,” uviedol.

9:39 – Lietadlo spoločnosti American Airlines Boeing 757 na linke Washington – Los Angeles vrazilo do Pentagonu, časť budovy sa ocitla v plameňoch.

9:43 - Evakuovali Biely dom a Kapitol.

9:45 - Federálny letecký úrad po prvýkrát v histórii USA zastavil všetky civilné lety a všetky stroje, ktoré boli vo vzduchu, museli okamžite pristáť na najbližšom letisku.

9:58 – Padla južná veža WTC.

10:03 – Unesené lietadlo spoločnosti United Airlines, ktoré smerovalo z New Jersey do San Francisca, havarovalo neďaleko Pittsburghu.

10:28 – Padla severná veža WTC.

10:50 - Zrútila sa časť budovy Pentagonu vo Washingtone.

16:25 – Zastavili sa všetky finančné operácie na amerických trhoch.

17:20 – Zrútila sa 47-poschodová budova 7 patriaca k WTC.


13. septembra 2001
Americký minister zahraničia Colin Powell potvrdil, že USA považujú za organizátora útoku Usámu bin Ládina.

15. september 2001
Pakistan sľúbil Washingtonu plnú spoluprácu. Hnutie Taliban pohrozilo svätou vojnou tým, ktorí pomôžu USA pri útokoch na Afganistan.

17. septembra 2001
Newyorská burza bola opäť otvorená.

18. septembra 2001
Bezpečnostná rada OSN vyzvala Taliban, aby vydal bin Ládina.

20. septembra 2001
Bush v prejave pred členmi Kongresu povedal, že dôkazy, ktoré vyšetrovatelia nazhromaždili, ukazujú na voľne prepojené teroristické organizácie známe ako al-Kájda.

2. mája 2011
Americký prezident Barack Obama potvrdil, že najhľadanejší terorista sveta Usáma bin Ládin je mŕtvy. Zabili ho pri pozemnej operácii americké jednotky v pakistanskom meste Abbottabád.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu