Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hlavný strojca útokov z 11. septembra: Chce byť súdený v uniforme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAN JUAN - Údajný hlavný strojca teroristických útokov z 11. septembra 2011 sa chce postaviť pred americký tribunál v maskovacej uniforme. Informovali o tom dnes jeho právnici.

Proces s Pakistancom Chálidom Šajchom Muhammadom a jeho štyrmi spoluobvinenými sa začal 5. mája na osobitnom vojenskom súde na americkej základni Guantánamo a bude pokračovať v auguste.

Šajch Muhammad požaduje, aby mohol na pojednávaniach vystupovať v maskovacom kabáte a turbane v kombinácií s tradičným pakistanským oblečením. Svoje želanie sa neúspešne snažil presadiť už na prvom pojednávaní. Väzenská správa však takýto odev odmietla ako nevhodný pre vojenský tribunál.

Obhajcovia Šajcha Muhammada chcú dosiahnuť, aby súd toto rozhodnutie zrušil. Argumentujú pritom obvyklou praxou, v rámci ktorej USA povoľujú osobám súdeným za vojnové zločiny, aby si počas procesu obliekli odev podľa vlastného výberu. Podľa obhajcov by sa zamietnutie žiadosti rovnalo porušeniu práva obvineného na spravodlivý súdny proces.

Na prvom pojednávaní v máji všetci piati obvinení odmietli odpovedať na akékoľvek otázky sudcu. Počas čítania obžaloby si vybrali z uší slúchadlá, cez ktoré počúvali jej preklad do arabčiny. V prípade uznania viny im hrozí trest smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu