Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mladík pobodal matku kvôli televízii, dostal 15 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OLOMOUC - Za pokus vraždy svojej matky si muž (23) zo Žďáru nad Sázavou odpyká vo väzení 15 rokov. Rozsudok, proti ktorému sa mladík odvolal, dnes potvrdil Vrchný súd v Olomouci. Muž svoju matku bodol kuchynským nožom do krku, opakovane ju tiež bodal do chrbta, hlavy a hrudníka. Vďaka pomoci lekárov žena vražedný útok nakoniec prežila.

"Jeho odvolanie sme zamietli ako bezdôvodné. V rámci sadzby 12 až 20 rokov je 15-ročný trest v najprísnejšom type väzenia úplne primeraný," povedal hovorca olomouckého vrchného súdu Petr Angyalossy.

Muž na svoju matku zaútočil v novembri minulého roka. Žena mu vyčítala, že bez jej súhlasu zastavil jej televízor a DVD prehrávač. Mladík chcel predísť ďalším výčitkám, z kuchyne si vzal nôž, schoval si ho za chrbát a matku ležiacu v obývacej izbe v posteli bodol do krku. Žene sa pred ďalšími ranami podarilo utiecť, v predsieni ju však jej syn dobehol a opakovane ju bodal do chrbta, hlavy a hrudníka. Matke sa však medzitým podarilo otvoriť vstupné dvere do bytu a volala o pomoc. Muž potom ušiel. Žena jeho napadnutie prežila, v krku však mala bodnú ranu hlbokú 11 centimetrov a na tele ďalšie závažné bodné rany.

Muž sa proti rozsudku odvolal a súd žiadal o miernejší trest. Svoju vinu nepopieral, ale tvrdil, že sa útoku rozhodne nedopustil s rozmyslom. Obhajoval sa tým, že si kuchynský nôž vzal len pre pocit väčšieho bezpečia. Matka ho však údajne náhle udrela do nohy a on sa s nožom nekontrolovateľne rozohnal. Konal preto v afekte. Matku vraj rozhodne nemal v úmysle usmrtiť, lebo bol na nej finančne aj sociálne závislý. Dodal, že mu napadnutie už odpustila a navštevuje ho vo väzení.

Sudcovia však jeho námietky zamietli s tým, že rozhodne nešlo o vraždu v afekte. Svedčí o tom podľa nich to, že po hádke odišiel pre masívny nôž, vrátil sa a až potom ženu bodol. Zaútočil pritom na ňu niekoľkokrát za sebou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu