Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fínsko zbúra núdzovú ubytovňu pre Rómov z východnej Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HELSINKI - Fínska metropola Helsinki dnes zrušila niekoľko rokov prevádzkované núdzové útočisko zriadené pre stovky Rómov z východnej Európy, ktorí do Fínska od 90. rokov prichádzali za lepším živobytím.

Posledných 30 Rómov z útulku presídlili za asistencie policajných ťažkoodencov. Budovu majú ešte dnes zbúrať, aby ustúpila novej výstavbe. Napísala to agentúra APA.

Úrady vysťahovávali rómske skupiny postupne a posledné tri desiatky dostali pri policajnej akcii hodinu času, aby si zbalili svoje veci. Majú možnosť sa dočasne ubytovať v istom kempingu, prípadne hľadať pomoc u evanjelickej charity.

Oblasť bývalých priemyselných predmestí východne od prístavu obývali rómske skupiny z niekoľkých desiatok krajín, hlavne ale z Rumunska, Bulharska a Slovenska. Dostávali pritom podporu od rôznych humanitárnych organizácií aj jedincov. Pomerne hromadný príchod týchto skupín v 90. rokoch vyvolal vo Fínsku živú debatu o správnosti rozsahu sociálnych istôt pre prichádzajúcich aj úvahy o tom, ako čeliť náporu ekonomických migrantov bez pracovných návykov.

S nárastom problémov nechávalo mesto rôzne núdzové príbytky niekoľkokrát vypratať a podporovalo uzákonenie celoštátneho zákazu pouličného žobrania a podomového ponúkania tovaru.
Predchádzajúcou pravicovou vládou pripravený návrh príslušného zákona ale do volieb neprijali. Terajší vláda širokej koalície premiéra Jyrkiho Katainena zatiaľ zákaz žobrania odložila na neurčito.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu