Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dobrovodský môže otvoriť šampanské: Rómovia sa chcú sťahovať!

Oskar Dobrovodský Zobraziť galériu (2)
Oskar Dobrovodský

BRATISLAVA – Účastníci konania v kauze neprispôsobivej rodiny na Družstevnej ulici v Malackách sa dnes zišli na pracovnom stretnutí v Bratislave. Prítomní boli zástupcovia rómskej rodiny Galbovej, ich susedov Dobrovodských, okresného mesta Malacky a skupiny voľného združenia Riešenie pre Malacky.

Z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske rómske komunity sa ospravedlnili.

Alojz Hlina z voľného občianskeho združenia na verejne otvorenom stretnutí ponúkol návrh, aby sa neprispôsobivá rómska rodina presťahovala. Jej zástupcovia súhlasili a riešenie privítala aj susediaca rodina Dobrovodská. Prednosta Mestského úradu v Malackách Dušan Vavrinec sa k návrhu nevyjadril, ale sľúbil, že bude nastolený na rokovanie pracovnej skupiny mestskej samosprávy, ktorá sa zíde vo štvrtok 11. augusta. "Prijatie návrhu je však podmienené súhlasom mestského zastupiteľstva," povedal Vavrinec.

Z doterajších vyjadrení primátora Malaciek Jozefa Ondrejku vyplýva, že mesto nemá finančné prostriedky na zakúpenie náhradného ubytovania. Presťahovanie problémovej rómskej rodiny do náhradných bytov predbežne odmietol aj Klub starostov a primátorov Záhoria, lebo presťahovanie rodiny by podľa jeho názoru problém nevyriešil, len ho presunul do inej lokality.

Návrh aktivistu Alojza Hlinu spočíva v tom, že by úrad splnomocnenca vlády poskytol mestu Malacky účelovú dotáciu vo výške 8000 eur. Ďalších 6000 eur by požičalo združenie Riešenie pre Malacky. Z týchto prostriedkov by sa poskytol náhradný pozemok a kúpilo by sa päť kontajnerových bytov, ktoré by sa stali majetkom rodiny Galbovej. Celkovú sumu 14.000 eur by mesto i združenie získalo späť odpredajom pozemkov, ktoré vlastní rómska rodina pod jednou z chatrčí. „Každé takéto riešenie je vítané. Situácia sa čoraz viac zhoršuje a nikto zo štátnych či samosprávnych orgánov nám zatiaľ nepomohol,“ vyjadril sa Oskar Dobrovodský pre TASR.

V poradí druhú čiernu stavbu pred domom vo vlastníctve problémových rómskych rodín na Družstevnej ulici v Malackách by mali zbúrať začiatkom septembra. Prvú čiernu stavbu na dvore za domom z rozhodnutia Stavebného úradu v Malackách odstránili už v marci. V súčasnosti plynie 60-dňová lehota, počas ktorej je Roman Galba povinný čiernu stavbu rodinného domu odstrániť.

Príchod Rómov na Družstevnú ulicu pred dvoma rokmi, ktorí si tu načierno postavili chatrče bez hygienických zariadení, vážnym spôsobom narušil medziľudské vzťahy medzi občanmi. Na malom priestore, 37 štvorcových metrov tu žije okolo 40 ľudí vrátane malých detí. Prípad na jar osobne riešil aj minister vnútra Daniel Lipšic.

Po jeho návšteve pribudli na inkriminovanom mieste policajné kamery, ktoré monitorujú situáciu a posilnili sa policajné hliadky. Po ich inštalovaní čiastočne ubudli prejavy výtržností aj drobné krádeže, avšak napäté susedské vzťahy naďalej pretrvávajú. Z chatrčí sa v letnom období šíri neznesiteľný zápach. Zo strany Rómov nie sú výnimočné dokonca ani vyhrážky zabitím členov rodiny Dobrovodskej.

Problematické správanie rodiny Galbovej na Družstevnej ulici považuje za vážny problém aj podpredseda vlády SR Rudolf Chmel. „Preto vítam všetky rozumné snahy, ktoré smerujú k riešeniu tejto situácie. Zásadne však nesúhlasím s etnizáciou problému. Konflikt na Družstevnej ulici nie je medzietnickým konfliktom, ale konfliktom medzi skupinou osôb, ktoré porušujú zákony a dobré mravy a ich susedmi,“ uviedol okrem iného vo svojom vyhlásení Chmel.

Ako dodal Hlina na dnešnom stretnutí, združenie chce zorganizovať začiatkom septembra zhromaždenie Rómov z rómskych osád celého Slovenska pred budovou Národnej rady SR, ktorí by mali upozorniť poslancov na neriešený problém minoritných skupín obyvateľstva.

"Dva týždne na to pripravíme ďalšie zhromaždenie občanov, ktorí susedia s problémovými rómskymi osadami a majú pocit, že ich ťažkosti v spolunažívaní s neprispôsobivými občanmi štát vôbec nerieši,“ povedal Hlina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu