Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Do lietadla zobral deti priateľov, všetci zahynuli!

Lietadlo sa zrútilo na obytný dom Zobraziť galériu (4)
Lietadlo sa zrútilo na obytný dom

VARŠAVA - Dve letecké tragédie zaznamenali počas víkendu v Poľsku. Jedno lietadlo sa zrútilo po leteckej show pri meste Nowy Sacz, ďalšie spadlo na jednom z krakovských predmestí. V troskách prvého športového lietadla zahynuli dvaja ľudia, pri nešťastí v Krakove zahynul pilot a tri deti.

Prvá havária sa stala po skončení leteckej prehliadky usporiadanej k výročiu aeroklubu v obci Lososina Dolna. Podľa porálu gazeta.pl ultraľahké lietadlo typu Eurostar začalo krátko po štarte rýchlo strácať výšku a zrútilo sa. Lietadlo malo českú registráciu, na palube však boli dvaja Poliaci, ktorí sa po leteckej show vracali do Krakova.

O niečo neskôr na jednom z krakovských sídlisk asi desať minút po štarte havarovalo lietadlo typu Cessna 182, ktoré patrilo súkromnej firme. V lietadle bol pilot a tri asi dvanásťročné deti - všetci zahynuli. Podľa denníka Fakt sa lietadlo, ktoré pilotoval riaditeľ krakovského aeroklubu, zrútilo na rodinný dom. Pilot mal letieť na vyhliadkový let pre deti svojich priateľov, pri pristávacom manévri však stratil kontrolu nad strojom.

Po páde lietadlo začalo okamžite horieť, oheň sa preniesol aj na dva domy. Strechu nad hlavou podľa denníka stratilo 19 ľudí, medzi ktorými je sedem detí, ktoré v tomto roku stratili rodiča. Podľa výpovede starostu Krakova, ak by lietadlo spadlo o dva metre ďalej, obetí mohlo byť oveľa viac.

Tragickú bilanciu na poľskom nebi doplnila havária paragliderov, ktorí sa zrútili v obci Wicewo v západnom Pomoransku. Po páde jeden muž zahynul na mieste, druhého s ťažkými zraneniami previezli vrtuľníkom do nemocnice.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu