Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novej superstíhačke pri štarte zlyhal motor!

Ruská dvojmotorová stíhačka T-50 Zobraziť galériu (2)
Ruská dvojmotorová stíhačka T-50 (Zdroj: SITA)

ŽUKOVSKIJ - Ruská vojenská stíhačka piatej generácie Suchoj T-50 musela dnes nečakane zastaviť štart na moskovskej leteckej prehliadke, kde sa mal tento stroj verejnosti prvýkrát predstaviť.

Stíhačka pre poruchu na pravom motore sa neodlepila od vzletovej dráhy a na zastavenie použila brzdný padák, informovali ruské tlačové agentúry.

Dvojmotorový stroj mal rýchlosť 100 kilometrov za hodinu, keď sa ho pre poruchu pilot rozhodol zastaviť. Rusko vyvíjalo toto lietadlo známe niekoľko rokov v snahe konkurovať americkej stíhačke F-22, resp. novšiemu stroju F-35.

Lietadlo projektované spoločnosťou Suchoj malo svoj prvý testovací let v januári 2010. Vyrobené je technológiou stealth, ktorá znižuje jeho zistiteľnosť radarmi. V súčasnosti sa testujú dve tieto stíhačky, pričom tretia by sa mala pripojiť koncom tohto roka.

Nové lietadlo, ktoré sa má začať sériovo vyrábať od roku 2015, má potvrdiť oživenie ruského leteckého priemyslu, ktorý sa rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991 ocitol v troskách, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Na šesťdňovej leteckej prehliadke MAKS, ktorá sa dnes skončila, sa v stredu zúčastnil aj premiér Vladimir Putin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu