Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pápežov prejav prerušila silná búrka, sedem zranených

Pápež Benedikt XVI. Zobraziť galériu (6)
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

MADRID - Pápež Benedikt XVI. v nedeľu zavŕšil svoju návštevu Španielska slúžením omše na leteckej základni Cuatro Vientos pri Madride, ktorá podľa oficiálnych odhadov prilákala 1,5 milióna mladých pútnikov.

Mnohí z nich prenocovali v areáli priamo pod holým nebom, a to napriek silnej búrke, ktorá 84-ročného pontifa v predošlý večer prinútila skrátiť svoju kázeň. Jeden zo 17 stanov určených pre takzvanú eucharistickú adoráciu, pri ktorej sa veriaci klaňajú Kristovmu telu v podobe hostie, nevydržal nápor vetra a zrútil sa na pútnikov. Podľa vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho museli odviezť do nemocnice sedem ľudí s ľahšími poraneniami. Búrka taktiež zničila viacero improvizovaných kaplniek, kde boli uložené oblátky na nedeľňajšiu omšu. Účastníci niekoľkodňového festivalu katolíckej mládeže sa napriek tomu nenechali odradiť a základňa s rozlohou 48 futbalových ihrísk nakoniec nestačila svojou kapacitou.

Pápež sa s mladými katolíkmi rozlúčil varovaním, aby sa vo svojej viere neuzatvárali do seba a nepodľahli pokušeniu prispôsobovať si ju podľa "mentality individualizmu", ktorá podľa neho v dnešnej spoločnosti prevláda. Benedikt oblečený v zlato-bielom rúchu sa prihováral veriacim z obrovského pódia, ktorému dominoval prístrešok v tvare "stromu života". Medzi účastníkmi zo 193 krajín sveta nechýbal ani španielsky kráľ Juan Carlos a kráľovná Sofia.

Celkové náklady na katolícky Svetový deň mládeže sa odhadujú na vyše 50 miliónov eur, do čoho nie sú započítané výdavky na zabezpečenie ochrany pápeža. Organizátori katolíckeho festivalu ubezpečovali, že všetky podujatia sú financované samotnými pútnikmi a sponzormi. Kritici však namietajú, že súvisiace opatrenia si vyžiadajú ďalšie desiatky miliónov eur z vreciek daňových poplatníkov. Festival preto pobúril španielsku verejnosť, ktorá dala svoj nesúhlas najavo viacerými demonštráciami.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu