Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zdravotný stav Tymošenkovej sa vo väzbe ďalej zhoršuje

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková

KYJEV - Zdravotný stav ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej, ktorá je od 5. augusta vo väzení, sa stále zhoršuje. Oznámila to dnes jej hovorkyňa. Predstavitelia väznice zároveň oznámili, že Tymošenková sa opakovane odmietla nechať vyšetriť špecialistami ministerstva zdravotníctva a trvá na tom, aby k nej mohol jej osobný lekár.

Väzenská služba však podľa agentúry ITAR-TASS uistila, že "zdravotný stav Tymošenkovej je uspokojivý a pod neustálou kontrolou zdravotníkov väznice".
    
Advokát Tymošenkovej už skôr upozornil, že u jeho klientky sú "znepokojujúce symptómy, ktoré sa nepodobajú príznakom známych chorôb a ktorých príčiny sú nejasné".
    
Expremiérka žiada, aby sa jej zdravotným stavom zaoberal lekár, ktorému dôveruje. "Ak úrady tejto požiadavke nevyhovejú, bude jasné, že čosi skrývajú a že ochorenie nie je náhodné," povedala hovorkyňa Tymošenkovej.
    
Bývalá šéfka vlády a teraz predsedníčka najväčšej ukrajinskej opozičnej strany je obvinená z dohodnutia nevýhodného kontraktu na dovoz zemného plynu z Ruska v roku 2009. Tvrdí, že obvinenie je neopodstatnené, pretože právomoci premiérky počas rokovania s Moskvou neprekročila. Platnosť zmluvy a jej súlad s normami medzinárodného práva tento týždeň opakovane potvrdilo Rusko: ruský minister energetiky Sergej Šmatko vyhlásil, že ruská vláda o legitímnosti zmluvy o dodávkach plynu nepochybuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu