Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Páchateľov výtržností hľadajú technológiou identifikácie tváre

Londýnska polícia zatkla už vyše tisíc ľudí
Londýnska polícia zatkla už vyše tisíc ľudí

LONDÝN - Technológia počítačovej identifikácie tváre pripravovaná pre letné olympijské hry v Londýne v roku 2012 prechádza po nepokojoch v Británii generálnou skúškou. Včera to potvrdil hovorca Scotland Yardu.

Polícia hľadá podozrivých pomocou počítačového programu Scotland Yardu, ktorý spája tvár z fotografie s konkrétnou osobou.

Táto technológia je jedným z mnohých nástrojov, ktoré polícia využíva pri pátraní po páchateľoch výtržností. Ďalšie použité techniky zahŕňajú umiestnenie snímok ich tvárí na stránke Flickr, ako aj výzvy verejnosti.

Británia v tejto súvislosti uvažuje o prerušení fungovania sociálnych sietí a online posielania správ cez Blackberry Messenger (BBM) počas nepokojov, keďže výtržníci koordinovali svoje akcie počas uplynulých štyroch dní práve cez sociálne siete. Včera to v parlamente vyhlásil premiér David Cameron.

"Spolupracujeme s políciou, so spravodajskými službami a (telekomunikačným) priemyslom v snahe zistiť, či by bolo správne zastaviť komunikáciu ľudí cez tieto webové stránky a služby, keď vieme, že plánujú násilnosti, nepokoje a trestné činy," povedal britský premiér na mimoriadnom zasadnutí.

Správy posielané cez BBM sú na rozdiel od Twitteru a ďalších sociálnych sietí zašifrované a súkromné. Na celom svete má BBM vyše 45 miliónov aktívnych používateľov.

Britské súdy zápasia s obrovským prílevom ľudí, ktorých zadržali tento týždeň počas nepokojov. Sú medzi nimi aj dcéra milionára, pracovník charity či žena, ktorá sa po výčitkách svedomia sama prihlásila na polícii. Londýnska polícia informovala, že v súvislosti s výtržnosťami, násilím a drancovaním obchodov zatkla doteraz 1051 ľudí. Z nich zatiaľ obvinili vyše 400.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu