Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepokoje majú už piatu obeť, v Londýne bol v noci pokoj

Do služby bolo nasadených 16 tisíc policajtov, Zobraziť galériu (4)
Do služby bolo nasadených 16 tisíc policajtov,

LONDÝN - Vážne zranený muž (68) pri pondelňajších nepokojoch na západnom predmestí Londýna v noci v nemocnici zomrel a stal sa piatou obeťou potýčok medzi davmi mladých výtržníkov a políciou. Oznámila to londýnska polícia, ktorá smrť označila ako vraždu a začala stíhanie páchateľa. Richarda Manningtona Bowesa našli v bezvedomí v štvrti Ealing, ktorá sa začiatkom týždňa stala miestom pogromov a rabovania. V nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho okolo štvrtkovej polnoci.

V Londýne bol v noci pokoj, hlavne vďaka posilneným oddielom polície hliadkujúcich v uliciach. Zatiaľ čo bežne býva v noci v Londýne nasadených do služby 2 500 policajtov, v noci ich bolo 16 tisíc. "Londýn prežil druhú pokojnú noc a ja dúfam a modlím sa, aby to tak zostalo," komentoval situáciu zástupca veliteľa mestskej polície Steve Kavanagh.
    
Pokoj v noci nemali londýnske súdy, ktoré rokovali o stovkách prípadov drancovania a rabovania. Počet obvinených je taký, že súdy nepretržite pracovali aj v nočných hodinách. Majú neľahkú situáciu, pretože mnoho vandalov, ktorí v minulých dňoch terorizovali rad britských miest, skrývalo pri rabovaní svoju tvár a ich identifikácia je obtiažna. Celkovo bolo zatknutých asi 1 500 ľudí.
    
Podľa predbežných odhadov poisťovacích spoločností škoda spôsobená zúrivým davom prekročila hranicu 225 miliónov eur. Vláda oznámila založenie osobitného fondu vo výške 22 miliónov eur, ktorý má poskytnúť pomoc poškodeným živnostníkom, ktorých obchody zničili a vylúpili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu