Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Anglickí výtržníci: Tínedžeri aj starší ľudia všetkých rás!

Zatknutí výtržníci Zobraziť galériu (5)
Zatknutí výtržníci

LONDÝN - Anglické súdy zasadajú po niekoľkých nociach najhorších nepokojov za tri desaťročia 24 hodín denne, aby zvládli nával stoviek zatknutých. Zloženie obvinených z podstatnej časti pritom odporuje častej predstave, že by výtržníci boli predovšetkým černošskí tínedžeri z chudobných štvrtí.

Na lavici obžalovaných sú deti, učitelia, študenti, zamestnaní i nezamestnaní, mladíci, dievčatá, ľudia v strednom veku, belosi aj černosi. Kvôli nepokojom už bolo zatknutých vyše 1500 ľudí a súdy v Londýne Manchestri a Birminghame rokovali nad prípadmi aj cez noc. Premiér David Cameron dnes oznámil, že v tom budú pokračovať.

Černošský labouristický poslanec Chuk Umunna varoval pred úvahami, že násilností sa dopúšťali hlavne mladíci z etnických menšín. "Sú to zatiaľ väčšinou špekulácie založené na kusých informáciách. Preto je potrebné zaistiť vyšetrenie nepokojov," povedal Umunna.

Prvé dojmy zo súdnej siene v londýnskom Highbury mu dávajú za pravdu. Objavil sa tu černošský učiteľ Alexis Bailey (31), biela stredoškoláčka Laura Johnsonová z bohatej rodiny v Kente aj jedenásťročný chlapec.

Podľa denníka The Daily Telegraph väčšina v stredu obvinených v Highbury mala už záznam v trestnom registri. "Väčšinou to boli tínedžeri, alebo im bolo cez dvadsať, ale prekvapivo veľa ich bolo starších. Najzaujímavejšie bolo, že boli prevažne bieli a mnohí mali zamestnania," napísal konzervatívny denník.

List Financial Times cituje Londýnčana Jaspala Singha, podľa ktorého sa útokov v štvrti Ealing dopúšťali príslušníci všetkých rás. "Boli to černosi, belosi, Indovia, ale boli organizovaní," povedal. Člen zastupiteľstva v londýnskej štvrti Enfield Chris Bond vyhlásil, že najstarším zatknutým tu bol šesdesiatštyri ročný muž. "Mal vo vrecku nôž na porciovanie mäsa," povedal Bond.

The Daily Telegraph uvádza prípad lešenára Christophera Jamesa Hartea (23, ktorý sa priznal, že ukradol značkové tenisky a tepláky. Pred súdom bol nepokojný, utieral si oči a vyzeral ako klasický prípad človeka, ktorý využil príležitosť a kradol. Súd sa tiež zaoberal prípadom poštára Jeffreyho Ebanksa (32) a jeho synovca Jamala Ebanksa (19), ktorí boli zadržaní v aute plnom ukradnutých televízorov a počítačov.

The Daily Telegraph ale súčasne cituje jedného z právnikov, podľa ktorého títo obžalovaní mohli patriť k druhej vlne rabujících, ktorí boli príliš starí, pomalí alebo hlúpi a nechali sa chytiť. Absolventka univerzity Natasha Reidová (24) sa naopak šla sama udať a priznala, že ukradla z obchodu v severnom Londýne televíziu. Jej advokát povedal, že sa potom cítila previnilo a nemohla spať.

Študent Samoni Adesina (23) bol pristihnutý, keď odnášal s ďalšími ukradnutý televízor. Sudca ho do rozsudku ponechal vo väzbe, takže nebude môcť robiť záverečnú skúšku na elektrotechnickej fakulte.

Najväčšia pozornosť sa sústredí na najmladšieho previnilca. V stredu tak pred súdom stál chlapec (11) z Romfordu z grófstva Essex. Priznal sa k vlámaniu, keď v miestnom obchodnom dome vzal odpadkový kôš za 50 libier.

Dnes bolo v Nottinghame súdené dievča (11), ktoré bolo v skupine asi 30 chlapcov a dievčat hádzajúcich kamene a ďalšie predmety na obchody v centre Nottinghamu. Pripustila, že vedela, že sa môže dostať do problémov, ale myslela si, že ju nechytia. Keď ju otec vyzval, aby sa sudcovia ospravedlnila, tak sa podľa reportérov v súdnej sieni uškrnula. Sudca nariadil, že musí byť deväť mesiacov pod dohľadom tímu pre mladistvých previnilcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu